Vreme

Sprva še vetrovno, zatem prijetno pomladansko vreme

M.K.
10. 3. 2017, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nam hoče sonce povedati, da se že lahko poslovimo od zimske garderobe? Pravzaprav res, potrjuje napoved vremenoslovcev.

Profimedia

"Pred nami sta še kar vetrovna dva dneva. Jutranje temperature bodo redko kje padle pod ničlo, tako da se bodo dnevne temperature gibale okrog 13 stopinj Celzija. Naslednji teden pa lahko pričakujemo zjutraj morda ponekod tudi malo pod ničlo, čez dan pa prijetno pomladansko vreme, s temperaturami okrog 15 do 17 stopinj Celzija. Vsaj še kakšen teden ni videti nobene ohladitve, verjetno pa se bodo temperature konec naslednjega teden dvignile še za kakšno stopinjo," nam je povedal Benedikt Strajnar, dežurni vremenoslovec z Agencije za okolje (Arso).

Sicer pa je z današnjim dnem povezan tudi vremenski pregovor, ki pravi, da če na god 40 mučenikov ni lepo vreme, potem bo tako še naslednjih 40 dni.

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v notranjosti Slovenije bodo lahko nastale kratkotrajne manjše plohe. Pihal bo okrepljen veter severnih smeri, ki se bo zvečer na Primorskem obrnil v burjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj C, piš na spletni strani Agencije za okolje.

Jutri bo sončno. Veter bo zjutraj oslabel in popoldne ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, v zatišnih legah do -6, na Primorskem do 6, najvišje dnevne od 10 do 14, na Primorskem do 16 stopinj C.

Opozorilo

Danes zjutraj bo prehodno zapihal močan severni veter, ki bo predvsem vzdolž Karavank in Kamniško Savinjskih Alp v sunkih presegal hitrost 70 km/h. Nato bo prehodno oslabel in se spet okrepil sredi popoldneva ali proti večeru. Takrat bo v večjem delu severne in vzhodne Slovenije ter ponekod v višjih legah v sunkih lahko dosegal hitrost okoli 70 km/h. Veter bo oslabel jutri zjutraj.

Obeti: V nedeljo bo dopoldne pretežno jasno, čez dan pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in posameznimi krajevnim plohami. V ponedeljek bo večinoma sončno, predvsem na vzhodu občasno tudi več pretežno oblačno.

Vremenska slika: Nad zahodno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka, nad osrednjim in južnim Balkanom ter Egejskim in Črnim morjem pa območje nizkega zračnega tlaka. Nad naše kraje doteka z močnimi severnimi vetrovi hladnejši in nekoliko bolj suh zrak.

Napoved za sosedenje pokrajine: Danes bo sončno. Popoldne bodo, razen v sosednjih krajih Italije, možne manjše kratkotrajne plohe. Pihal bo okrepljen severni veter, zvečer v Kvarnerju močna burja.

Jutri bo sončno. Burja bo popoldne oslabela.