Turistična patrulja v Medvodah

Uživala na tekmovanju vina in čajev ter bentila nad težavami v hotelu

Z.F.
21. 12. 2017, 06.32
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 06.32
Deli članek:

Munjeong se je v Slovenijo preselila pred dobrim letom iz Južne Koreje. Tam je študirala ekonomijo in spoznala fanta, Slovenca, ki je bil na študijski izmenjavi. Najprej je bila njegov tutor, nato pa se je med njima vnela ljubezen, ki jo je pripeljala v Slovenijo.

osebni arhiv
Tic se nahaja v bližini železniške postaje.

Svet24
Ocene obiska Medvod

Svet 24
Plusi in minusi Medvod.

Pravi, da ji ni žal za veliki korak in da ji življenje v Sloveniji precej ugaja. Poudari, da je življenje v Južni Koreji precej drugačno, bolj hitro, bolj instantno, medtem ko pri nas čas teče precej drugače. Trenutno išče zaposlitev in želi si, da bi delala kot ekonomistka, saj je to tudi njen poklicni naziv. Ob iskanju službe se uči slovenskega jezika. Slovenščina se ji zdi težek jezik, ker nekaterih glasov ne pozna, saj jih ne izgovarjajo. Seveda pa ji preglavice povzročajo tudi sklanjatve in števila.

Ob prihodu v Medvode je najprej poiskala turističnoinformacijski center (Tic), ki se nahaja v neposredni bližini železniške postaje. Ugotovila je, da je je Tic med vikendi in prazniki žal zaprt, vendar pravi, da lahko turisti, ki mesto obiščejo za vikend, pokličejo informatorja na objavljeno telefonsko številko ob urniku. »Seveda sem poklicala. Informatorka me je prosila, naj počakam nekaj minut, da pride do informacijske pisarne. Prišla je, mi prijazno ponudila brošure in mi svetovala, kaj lahko obiščem. Povedala je, da imajo zvečer tekmovanje v kuhanju vina in čaja, in mi priporočila obisk božičnega sejma, tam naj bi bil tudi koncert z živo glasbo. Zahvalila sem se ji za namig in se nato odpravila do restavracije, ki mi jo je priporočila,« pripoveduje Munjeong. 

Munjeong se je na pot odpravila v soboto opoldne z avtobusom iz Ljubljane. »Kot veliko prednost bi rada izpostavila mestni promet, ki vozi do Medvod, saj mi ni bilo treba iskati transportnih povezav. Pred odhodom sem preverila tudi nekaj spletnih strani o kraju in se pozanimala, kaj si lahko v Medvodah ogledam. Na spletni strani sem našla povezave do kulinarične ponudbe, ponudbe ležišč in drugega. Stran ni slaba, vendar menim, da bi lahko dodali določene podrobnosti o namestitvi, naravnih in kulturnih znamenitostih … Predvsem je podanih premalo uporabnih informacij in povezav (linkov), recimo o namestitvi, saj je treba prehajati med spletnimi stranmi ter iskati ponudbe in urejati rezervacije na novih povezavah,« razlaga Munjeong.

osebni arhiv
Prijazna informatorka ji je predala tudi brošure o samem mestu.

Ponudili so ji hišno specialiteto

Obiskala je gostilnico in picerijo Kocka, kjer je bila nad postrežbo in prijaznostjo osebja navdušena. Vprašala je po specialitetah, ki jih ponujajo, in priporočili so ji pico Kocka. »Priznati moram, da je bila pica zelo velika. V Koreji so pice precej manjše pa tudi manj obložene. Ta je bila poleg šunke obložena s klobasicami, kislo smetano, češnjevim paradižnikom, na sredini pa je bilo še jajce na oko. Pokusila sem tudi polnjene lignje, tudi to je bilo zame nekaj novega in drugačnega. Priznati moram, da me je okus precej navdušil. Postregli so mi še s kuhanim vinom. Pice nisem mogla pojesti, zato sem prosila, da mi jo zavijejo za s seboj,« v smehu razlaga Munjeong. Poudarja, da so porcije hrane pri nas precej večje kot v Koreji.

Težave z brezžičnim internetom  

osebni arhiv
: Pica s smetano in jajcem ter polnjeni lignji so bili za Munyeong nekaj novega.

Po obilnem obroku se je sprehodila skozi mestece, opazovala stavbe in okolico ter se nato odločila, da se odpravi do Hotela VeganFresh, kjer je rezervirala nočitev. »Osebje je bilo prijazno, soba lepo opremljena in čista. Všeč mi je bilo,« pravi. Nato se je odpravila nazaj do trga in uživala v božični okrasitvi, ob stojnicah s kuhanim vinom in drugimi dobrotami ter ob živi glasbi. »Seveda sem si ogledala tudi ocenjevanje kuhanega vina in čaja. Na eni izmed stojnic sem kupila skodelico za čaj za simbolično ceno in nato pokušala vino in čaj, kolikor me je bila volja. 

Ob nakupu sem dobila tudi žetone, s katerimi sem glasovala za najboljši čaj oziroma vino. Zelo prijetno je bilo. Počasi me je začenjalo zebsti, saj je bilo že precej pozno, zato sem se vrnila v hotel. Potem ko sem se prijetno namestila v sobi, sem želela še preveriti, kaj si lahko v mestu ogledam naslednji dan, ob tem pa žalostno ugotovila, da ne deluje brezžični internet. Odšla sem na recepcijo in povedala, da odprti dostop nima dovolj močnega signala, ter prosila za geslo druge povezave, ki je v hotelu. Receptorka mi je dejala, da brezplačna povezava mora delovati in da mi žal ne sme zaupati gesla. Vse skupaj se mi je zdelo precej neprofesionalno in nedopustno za 21. stoletje,« kritično pripomni Munjeong.

Brez tople vode

Svet24
Že ocenjena mesta.

Nedeljsko jutro je Munjeong prineslo novo presenečenje. Vstala je in se želela oprhati, vendar je v hotelu zmanjkalo tople vode. »Ni mi preostalo drugega, kot da se na hitro oprham s hladno vodo. Prijazna receptorka se je pri zajtrku opravičila vsem gostom hotela in povedala, da težavo že odpravljajo.« Po zajtrku se je Munjeong odpravila raziskovat okolico. Sprehodila se je do Zbiljskega jezera, uživala v miru in tišini ter opazovala labode in race, ki so prosili za hrano.

osebni arhiv
Munyeong je na božičnem sejmu kljub mrazu zelo uživala.

Nato je obiskala bližnji bar, kjer se je nekoliko ogrela in vprašala po lokalni ponudbi sladic. Postregli so ji kremno rezino, nad katero je bila navdušena. Ker je zelo sladkosneda, pa je pokusila še čokoladno torto. Potem ko se je okrepčala, se je vrnila v mesto, si ogledala trg ter se sprehodila še mimo trgovin, ki so bile po večini zaprte. Postala je lačna, zato se je odpravila v bližnjo restavracijo, tam pa so imeli slavje z živo glasbo in je bilo na žalost vse zasedeno. Odločila se je, da obišče gostilnico, v kateri je kosila dan prej. Privoščila si je odlično domačo gobovo juho, goveji zrezek in solato s tuno ter kuhano vino. Pravi, da je bila hrana odlična, postrežba pa »na nivoju«.

»Medvode bi še kdaj obiskala, vendar bolj v poletnem času, ko je mogoče kolesariti, se s kajaki peljati po jezeru … Mislim, da je zdaj mrtva sezona, vendar so mi Medvode vseeno všeč. Navdušil me je tudi božični trg s stojnicami, saj ni bilo pretirane gneče,« zaključi Munjeong.