Turistična patrulja

FOTO: Koper – »Čisto in prisrčno mesto s prijaznimi domačini«

Sašo Avramovič
8. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tokratna popotnika v Turistični patrulji sta bila Jan Wallisser iz Nemčije in Anne-Laure Guyot iz Francije, ki sta prejšnji konec tedna obiskala Koper. S potepa sta prišla zadovoljna in s širokim nasmehom.

osebni arhiv
Nasmejana Jan Wallisser iz Nemčije in Anne-Laure Guyot iz Francije sta v Kopru zelo uživala.

Ocene:
Urejenost, videz kraja, čistoča 10; 
promet, javni prevozi, kažipoti 7;
namestitev 9; 
kulinarična ponudba (hrana, pijača) 9; 
ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 8;
ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 6;
ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 9;
spletna stran kraja in znamenitosti 8; 
odpiralni čas TIC, profesionalnost, prijaznost 10;
gostoljubnost, splošni vtis 10;

Skupaj 86/100

Ker Nemec Jan Wallisser in Francozinja Anne-Laure Guyot zelo rada potujeta in raziskujeta nove kraje, sta se prijavila na projekt Turistična patrulja. Svoj izlet v Koper sta začela v soboto zjutraj, še pred tem pa sta na spletu poiskala več informacij o mestu in okolici. Med drugim sta obiskala občinsko spletno stran in bila z njo zelo zadovoljna, saj, kot pravi Jan, lahko turist na tej spletni strani dobi veliko informacij, ki jih dejansko potrebuje za obisk mesta, in še dobro je, ker je v več jezikih. Poleg slovenskega še v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. O mestu, njegovih znamenitostih in drugih stvareh sta veliko izbrskala tudi na popotniških spletnih straneh TripAdvisor in Lonely Planet.

Malo manj kot dve uri

Pred odhodom sta si uredila prevoz in prenočišče. »Strinjala sva se, da bova prenočila v hostlu. Odločila sva za hostel Secret Garden, ki je v središču starega mestnega jedra v Kopru. Našla sva ga na spletni strani hostelworld.com, za nočitev pa sva skupaj odštela 30 evrov, se pravi 15 evrov na osebo,« je opisal Jan in dodal, da sta tudi prevoz iskala prek spleta. Izbirala sta med vlakom, avtobusom in vožnjo z avtomobilom (prek portala prevozi.org), na koncu pa sta se odločila za avtobus. Z glavne avtobusne postaje v Ljubljani sta v soboto startala ob 10.10. Avtobus je vozil po »stari« cesti, ne po avtocesti, v Koper pa sta prispela okrog 12. ure. Vožnja je tako trajala malo manj kot dve uri. S postaje sta se peš odpravila proti središču mesta, hodila sta okoli 20 minut.

osebni arhiv popotnikov
Popotnika sta si ogledala tudi karting stezo.

Čas za prvi vtis o mestu

Plusi
+ prijazni in odprti domačini, lepo, zelo čisto in varno mesto, restavracije z dobro hrano, dobra občinska spletna stran. 
Minusi
– glavna avtobusna postaja je kar daleč od središča mesta (približno 20 minut hoje). 

Ker je prijava v hostlu po 14. uri, sta imela še nekaj časa za prvi vtis o mestu. Ogledala sta si Titov trg, skočila na hitro kavo in vstopila v Turistični informacijski center (TIC) Koper. Sprejela sta ju dva zaposlena, ki sta bila, kot je dejal Jan, zelo prijazna. Povedala sta jima veliko informacij o mestu in znamenitostih, ponudila sta jima tudi brezplačen zemljevid mesta in jima opisala stvari, ki so v Kopru vredne ogleda. Prav tako sta jima naštela nekaj restavracij, v katerih ponujajo lokalno hrano. Po odhodu iz TIC sta se spet sprehodila po mestu, na kratko sta se ustavila pri cerkvi Svete Ane in se napotila do Prešernovega trga, ki se je nekoč imenoval tudi Da Pontejev trg, prebivalcem pa je tudi znan kot Muda, kot je ime glavnih mestnih vrat na tem trgu.

V sobi sta bila sama

Potem sta se napotila proti hostlu, kjer sta razpakirala svoje strani. Sprejel ju je lastnik hostla, ki je bil, kot je dejal Jan, zelo prijazen. Dal jima je tudi veliko nasvetov o tem, kaj si je treba ogledati in kaj naj počneta v mestu. »Hostel je zelo lep in čist. Stoji na dobri lokaciji, v središču mesta. Bila sva v sobi, v kateri so sicer štiri postelje, vendar sva imela srečo, da sva bila v sobi sama,« je z nasmeškom na obrazu povedal mladi Nemec. Vendar ni bilo časa za počitek, hitro sta bila znova v središču mesta, kjer sta obiskala obnovljeno Carpaccievo hišo, v kateri je prostor dobila razstava o slavnem beneškem slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je živel in ustvarjal v Kopru. Vstopnina sicer znaša pet evrov, a ker je bil v soboto Prešernov rojstni dan, je bil ta dan vstop brezplačen. Pogovarjala sta se tudi s prijaznim vodičem v hiši, ki jima je povedal veliko o Carpacciu in njegovih fotografijah, pogovarjali pa so se tudi o zgodovini Kopra.

osebni arhiv
Obiskala sta obnovljeno Carpaccievo hišo, v kateri je prostor dobila razstava o slavnem beneškem slikarju Vittoreju Carpacciu.

Zelo okusna hrana

Cene
Prevoz z avtobusom (skupaj v obe smeri) 46.92 EUR;
Hostel Secret Garden (nočitev in turistična taksa) 32,50 EUR;
Gostilna Pri Tinetu (2 x laško pivo 0,5 l, testenine s tartufi, meso na žaru) 21,90 EUR;
Slaščičarna Kroštola (2 x velik kapučino) 3,20 EUR;
Kavarna Loggia caffe (2 x kava + rogljiček) 4,40 EUR;
Cafe Calypso (2 x velik kapučin, 2 x toast, cigareti Marlboro Gold) 9,70 EUR;
Čajnica Vanilla (2 x rdeče kuhano vino) 4,00 EUR;
4 x pivo na stojnici na Titovem trgu 14,00 EUR;
Sarajevo 84' (2 x čevapčiči (10 kos), kajmak, ajvar) 13,50 EUR;
Mestni stolp – zvonik (2 vstopnici) 5,00 EUR.
Skupaj 155,12 EUR

Ker jima je že pošteno krulilo v želodcih, sta se odpravila na pozno kosilo. Napotila sta se v gostilno Pri Tinetu, ki ju je, tako sta dejala, navdušila. S postrežbo in hrano, ki je bila zelo okusna, sta bila zelo zadovoljna. Naročila sta dva vrčka piva, testenine s tartufi in meso na žaru. Za vse skupaj sta odštela 21,90 evra. Potem ko sta se dobro okrepčala, sta se odpravila na sprehod po mestu, med drugim sta se ustavila v pivoteki Hoppiness, saj, kot pravi Jan, obožujeta pivo in rada poskušata nove vrste.»Povedali so nama, da imajo na Titovemu trgu, kjer je nekakšen božični sejem, svojo stojnico, zato sva se podala tja,«je dejal Jan in dodal, da je Titov trg zelo lepo okrašen in da je tam pravo božično vzdušje. »Na trgu je okrog 20 stojnic, ki ponujajo kuhano vino, pivo, različno hrano in druge stvari,« je povedal Jan. Nekaj časa sta se zadržala tam, spila vsak po dva vrčka piva, se pogovarjala in družila z domačini, ki so, kot meni Jan, zelo prijazni in odprti ljudje, nato pa sta se napotila proti obali, kjer sta si v eni od gostiln privoščila še vsak po eno rdeče kuhano vino.

Še na čevapčiče, potem pa domov

Okoli 23. ure sta se utrujena od celega dne napotila nazaj proti hostlu in se odpravila k spancu. V nedeljsko jutro sta se prebudila okrog devete ure. V kavarni Loggia caffe sta si privoščila kavo in rogljiček, nato sta se napotila na mestni stolp – zvonik, kjer sta za vstopnino plačala 2,50 evra po osebi (študentska vstopnica). »Navdušena sva bila nad razgledom na stolpu,« je dejal mladi Nemec. Potem sta si privoščila kosilo v čevabdžinici Sarajevo 84. Naročila sta dve porciji čevapčičev, kajmak in ajvar ter se, kot je povedal Jan, pošteno najedla. Poravnala sta račun (skupaj 13,50 evra), v drugi gostilni spila še kavo, nato pa se s hitrim korakom odpravila proti glavni avtobusni postaji, od koder je avtobus proti Ljubljani startal ob 15. uri. Peljala sta se z »direktnim« avtobusom, ki vozi v Ljubljano po avtocesti, v prestolnico pa sta prispela v dobri uri. Jan je dejal, da jima je bil Koper zelo všeč, da je zelo lepo, čisto in prisrčno mesto z zelo prijaznimi domačini.