Srečanje s Kimom: bi ali ne bi?

"Trump se je umaknil kot zavrženi ljubimec"

T.L.
25. 5. 2018, 10.09
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 11.01
Deli članek:

Medtem ko se niti Južni Koreji ne sanja, kaj pravzaprav severnokorejskemu diktatorju sporoča Donald Trump, analitik med drugim opozarja: Trumpove pogajalske sposobnosti so slabe, ZDA je osamil, vojna pa je bolj verjetna.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je z včerajšnjo napovedjo o odpovedi napovedanega vrha s severnokorejskem voditeljem Kim Džong Unom menda povsem presenetil Južno Korejo. Novinarka Washington Posta Anna Fifield je poročala, da so južnokorejske oblasti nekoliko izgubljene ob Trumpovih nenadnih preobratih in se zdaj ukvarjajo predvsem s tem, da bi ugotovile, kaj izjava pravzaprav pomeni. "Skušamo razumeti, kaj točno je mislil predsednik Trump," je dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega predsednika Kim Eui-kyeom.

Še več, južnokorejski predsednik Moon Jae-in se je pravkar vrnil iz Washingtona s sestanka s Trumpom in ni bil v Seulu niti 24 ur, ko je Bela hiša objavila - vsebinsko nekoliko zmedeno - pismo o odpovedi vrha, ki je mešanica obžalovanja in prikritih groženj. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo po poročanju Independenta včeraj ni želel odgovoriti na vprašanja novinarjev, ali je Južno Korejo ameriška odpoved ulovila nepripravljeno. Vsekakor pa je južnokorejski odgovor o Trumpovi izjavi dovolj zgovoren že sam po sebi.

Trump je stroške ameriške intervencije pripisal Južni Koreji in Japonski

Severna Koreja se je zgodaj davi na napoved Trumpa o odpovedi napovedanega vrha z Džong Unom odzvala z obžalovanjem. Ob tem je namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kye Gwan dodal, da so v Pjongjangu še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA. "Nenadno sporočilo o odpovedi srečanja je bilo za nas nepričakovano in lahko ga le skrajno obžalujemo," je dejal Kim v sporočilu, ki ga je prenesla severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Peking je medtem obe strani pozval, naj nadaljujeta dialog. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je izpostavil, da sta obe strani po četrtkovi odpovedi srečanja pokazali pripravljenost na dialog.

"V trenutnih okoliščinah upamo, da bosta ZDA in Severna Koreja ohranili napredek, pokazali potrpežljivost in dobro voljo, napredovali v isti smeri in ostali zavezani denuklearizaciji polotoka," je povedal.

"Zadnje popuščanje napetosti na Korejskem polotoku je bilo težko priborjeno, proces za politično rešitev pa je pred redko zgodovinsko priložnostjo," je poudaril Lu. Kot je dodal, bi "lahko vrh ZDA in Kitajske igral ključno vlogo pri denuklearizaciji polotoka".

 (STA)

S tem pa se dogajanje okoli napovedane odpovedi še ni končalo. Trump se je v kasnejši izjavi po odpovedi srečanja še hvalisal, da so ZDA vojaško pripravljene, v kolikor bi se Južna Koreja odločila za kakršnekoli "neumne poteze". "Če bo to potrebno, je naša vojska pripravljena," je dejal. 

Vprašljivo pa je tudi stališče Južne Koreje in Japonske o njunem vpletanju v morebitni vojaški spopad s Severno Korejo. Trump je namreč prikrito "zagrozil" Severni Koreji kar v imenu njene južne sosede in Japonske. "Pogovarjal sem se z Južno Korejo in Japonsko in sta v primer neumnega ali nepremišljenega ravnanja Severne Koreje pripravljena, poleg tega pa sta pripravljeni prevzeti večino stroškov kakršnega koli finančnega bremena - kakršne koli stroške, povezane z operacijami ZDA, v kolikor bi bili prisiljeni v takšno situacijo".

Dejal je še, da če se Kim ne bo odločil za "konstruktivni dialog", lahko pričakuje nadaljevanje "naših ostrih sankcij, daleč najostrejših sankcij, ki so bile kdaj sprejete, in kampanje maksimalnega pritiska".

In kaj o Trumpovi potezi o umiku z vrha pravijo analitiki?

Profesor političnih znanosti na MIT Vipin Narang je dogajanje komentiral kot zmago Severne Koreje in poraz ZDA: "Severna Koreja (1) ohranja svoje jedrsko orožje, (2) zlomila je pritisk s tem, ko se je odmaknila od Kitajske, (3) oslabila je zvezo ZDA in Južne Koreje, (4) zvabila je Trumpa, da se umakne iz sestanka, pri čemer so ZDA izpadle krivec. To je slab dan za ZDA".

Nesmiselno hvalisanje

Tom Collina, ki je na področju omejevanja jedrskega širjenja delal v administraciji Obame, Busha in Clintona, je za Independent dejal, da odločitev Trumpa o odstopu od napovedanega srečanja ni smiselna in da njegovo blebetanje severnokorejskemu režimu ne sporoča nič kaj novega, saj gre za poznana dejstva. "Gre za nesmiselno hvalisanje. Vsi vedo, da ZDA razpolagajo z jedrskimi in vojaškimi silami."

Colin Kahl z Inštituta Freeman Spogli za mednarodne študije o Trumpovih pogajalskih sposobnostih nima pohvalnih besed: "Trump je najprej hitro in brez ocene tveganj potrdil vrh s Kimom, nato napihnil pričakovanja glede zgodovinskega napredka v odnosih in se nato, ko je realnost potrkala na vrata, umaknil kot zavrženi ljubimec. Kim deluje močnejši. Trump deluje šibkejši. ZDA osamljene. Vojna bolj verjetna."

Opozarja na možnost, da po tem preobratu Kitajska ne bo več želela sodelovati pri sankcijah zoper Severno Korejo, vprašljivo pa je že, ali jih je spoštovala doslej. Dodaja, da se iz današnje perspektive zdi, da je bilo Kimovo povabilo Trumpu svojevrstna past in manever za kupovanje časa, ne pa iskrena ponudba za sklepanje miru.