Politizacija

Kljub zmagi se prihodnja Evrovizija morda ne bo odvila v Izraelu

R.T.
23. 5. 2018, 11.55
Posodobljeno: 23. 5. 2018, 11.57
Deli članek:

Organizatorji Evrovizije so zaskrbljeni nad morebitno politizacijo dogodka.

Profimedia
Zmagovalka Evrovizije 2018: Izraelka Netta Barzilai.

Odbor za organizacijo Evrovizije je oboževalce opozoril, naj ne kupijo prehitro letalskih kart za v Izrael prihodnje leto, saj se dogodek morda ne bo odvijal na izraelskih tleh.

“Se že veselite naslednje Evrovizije? Tudi mi se je! A ne rezevirajte še letalskih kart, obvestila o tem kdaj in kje bo dogodek potekal, bodo na voljo na naših uradnih kanalih,” so organizatorji zapisali na uradnem facebook profilu Evrovizije. Razprava v komentarjih pod obvestilom se je hitro zvedla na izraelsko-palestinski konflikt in vprašanje, ali je politično primerno, da festival, ki promovira strpnost in večkulturnost, gosti država, ki nad velikim delom prebivalstva izvaja represijo. Izrael bi sicer v skladu z dosedanjo tradicijo moral gostiti prihodnjo Evrovizijo, saj je letos na Portugalskem zmagala izraelska predstavnica Netta Barzilai.

Reuters
Izraelska vojska je prejšnji teden na meji z Gazo ubila 60 Palestincev, več 100 je bilo ranjenih.

Uprava Evrovizije naj bi bila zaskrbljena zaradi politizacije tekmovanja, poroča izraelski časnik Haaretz. Prav tako jih skrbi izjava namestnika izraelskega ministra za zdravje Yaakova Litzmana, ki je izraeslko vlado pozval, naj z organizacijo tekmovanja ne oskrunijo judovskega kulturnega dne počitka Šabat.

Iz Evropske radiodifuzne zveze, ki organizira tekmovanje so na to odgovorili, da mora Evrovizija nujno potekati na sobotni večer. “Šabat ne more biti resnično upoštevan, glede na to, da gledalci prihajajo iz vse Evrope.”

Izrael je sicer že dvakrat gostil tekmovanje za pesem Evrovizije. Leta 1979 in leta 1999.