Odgovor na "provokacijo"

Rusija napovedala protiudarec, izgnali jih bodo

S.R./STA
17. 3. 2018, 10.50
Posodobljeno: 17. 3. 2018, 13.58
Deli članek:

Rusija je danes napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi.

Reuters
Opozarjajo, da bodo v primeru novih "neprijaznih dejanj" sprejela dodatne povračilne ukrepe.

"23 diplomatov na britanskem veleposlaništvu v Moskvi je razglašenih za persono non grata in bodo v tednu dni izgnani," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, potem ko je danes na pogovor poklicalo britanskega veleposlanika v Moskvi Lauria Bristowa.

Dodali so, da je ukrep odgovor na britanske "provokativna dejanja" in "neutemeljene obsodbe glede incidenta v Salisburyju 4. marca," ko so na klopi nezavestna našli Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki sta bila zastrupljena z živčnim strupom, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in minuli teden uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. 

Rusija je tudi ustavila dejavnosti Britanskega sveta, britanske mednarodne organizacije za kulturne odnose in izobraževanje, po državi. Pri tem je ministrstvo kot vzrok navedlo "neurejen status" Britanskega sveta v Rusiji. Moskva pa je umaknila tudi dovoljenje za odprtje britanskega konzulata v Sankt Petersburgu. London so še opozorili, da bo Moskva v primeru novih "neprijaznih dejanj proti Rusiji" sprejela dodatne povračilne ukrepe.

Odziv Britancev

Britansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so pričakovali takšne povračilne ukrepe iz Rusije. Dodali so, da se bo v začetku prihodnjega tedna sestal nacionalni varnostni svet, ki bo premislil prihodnje korake.

"To sledi ukrepom, ki smo jih sprejeli, skupaj z drugimi, da se razdre rusko vohunsko mrežo, ki deluje v Veliki Britaniji," so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva ter dodali, da gre za posledice poskusa umora dveh ljudi v Veliki Britaniji z uporabo živčnega strupa.

Sicer pa so še naprej prepričani, da v nacionalnem interesu Velike Britanije ni prekinitev celotnega dialoga med državama. Ne glede na to pa je po mnenju ministrstva Rusija dolžna prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Umorjen tudi Gluškov?

Potem ko je britanska policija v petek sporočila, da smrt ruskega izgnanca Nikolaja Gluškova v Londonu 12. marca preiskujejo kot umor, pa je britanski BBC poročal, da je britanska policija vstopila v stik z ruskimi izgnanci v Veliki Britaniji, da bi se pogovorili o njihovi varnosti. Varnostne sile so namreč spremenile oceno, da obstaja majhna možnost, da bi jim grozila nevarnost.

Bivšega sodelavca pokojnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega so 12. marca našli mrtvega na njegovem domu v Londonu. Policija je ugotovila, da je bil zadavljen, sicer pa poudarila, da "na tej stopnji ne kaže, da bi bila smrt Gluškova povezana z zastrupitvijo" Skripala in njegove hčerke, niti da bi bil zastrupljen.