Romanje skrajnih desničarjev

FOTO: Putinovi Nočni volkovi z ofenzivo na »Ruski Balkan«

S.R.
16. 3. 2018, 14.33
Posodobljeno: 16. 3. 2018, 14.59
Deli članek:

Ruski bikerji iz motorističnega kluba Nočni volkovi, ki jim pripisujejo tesne vezi z Vladimirjem Putinom in ki se redno udeležujejo skrajnih nacionalističnih shodov, bodo v ponedeljek začeli svojo turnejo s pomenljivim imenom »Ruski Balkan«.

Profimedia
Putin in Zaldastanov.

Okoli dvajset pripadnikov ruskega motorističnega kluba Nočni volkovi na čelu s kolovodjo Alexandrom Zaldastanovom bo v okviru turneje, namenjene »raziskovanju kulturnega vpliva ruskega imperija na Balkan,« v ponedeljek krenilo na pot po Srbiji in Republiki srbski. Gre za druščino ljudi sumljivega slovesa, skrajnih desničarjev, katerih posamezniki imajo prepovedan vstop v ZDA, Litvo, Gruzijo in na Poljsko, vodja Zaldastanov, ki nosi tudi vzdevek »kirurg«, in vodja njihove srbske podružnice Saša Savić pa imata po poročanju srbskega portala Blic od danes naprej prepovedan tudi vstop v Bosno in Hercegovino.

Profimedia
Putin in Zaldastanov.

V približno devetih dneh, kolikor naj bi trajalo romanje, ki ga bodo začeli v Beogradu, bodo prevozili 2000 kilometrov. Obiskati želijo zgodovinsko zapuščino ruskega imperija in pravoslavne cerkve na tleh Balkana. Razvpita skupina bikerjev je postala znana predvsem zaradi tesnih vezi s Kremljem, mnogi pa opozarjajo, da njihov poglavitni cilj ni raziskovanje skupne zgodovine, temveč spodbujanje nacionalizma in organizacija mreže skrajnih desničarjev v regiji. Med turnejo se naj bi srečali tudi s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom, ki odkrito goji simpatije do vsega ruskega.

Profimedia
Dobra prijatelja.

Dodik je Nočnim volkovom 9. januarja letos podelil častno priznanje za njihov »poseben prispevek k spodbujanju človekovih pravic, strpnosti med ljudmi, načela pravne države in svobode izražanja ter krepitvi prijateljskih odnosov med Rusijo in Republiko srbsko.« Le nekaj tednov pozneje mu je darilo vrnil Zaldastanov, ki je v pismu, s katerim ga je povabil na njihovo letno zabavo v Sevastopolu na krimski obali Črnega morja, zapisal, da je Dodik pravi sin Srbije, ki želi na območju obuditi enotnost, s katero se bo končno začel tako dolgo pričakovani preporod.

Profimedia
Putin in Zaldastanov.

Nočni volkovi so se leta 2014 znašli na črnem seznamu ameriškega finančnega ministrstva, ker naj bi nekateri njihovi člani sodelovali v oboroženih spopadih v Ukrajini, sicer pa so znani po svojih nacionalističnih parolah, obtožujejo pa jih tudi sodelovanja s proruskimi separatisti.

Profimedia
Putin in volkovi naj bi bile tesni prijatelji.

Profimedia
Putin in Zaldastanov.