Atentati

Skrivnostne smrti vseh sovražnikov Kremlja

Urban Klančnik
17. 3. 2018, 07.30
Posodobljeno: 17. 3. 2018, 09.08
Deli članek:

Pred približno dvema tednoma sta bila z živčnim strupom napadena Sergej Skripal in njegova hčerka Julija.

arhiv
Še zmeraj ni znano zakaj točno je umrl Alexander Perepilichny.

Po zadnjih podatkih naj bi Julija in Sergej prišla v stik s strupom prek kljuke na vratih avtomobila. Nekdanji ruski vohun in njegova hčerka naj bi se zastrupila s smrtonosnim strupom, imenovanim novičok. Sergej naj bi bil tarča ruskih agentov, ker je izdajal skrivnosti britanski obveščevalni službi. Britanska vlada na čelu s Thereso May je takoj pokazala s prstom na Kremelj, kjer pa seveda vsakršno vpletenost zanikajo. Nekatere teorije sicer govorijo, da naj bi agenta poskušali umoriti Američani, ker je razkrival pri tako imenovanih umazanih dokumentih, v katerih naj bi tičali dokazi o izsiljevanju predsednika Trumpa. Kakorkoli že, Sergej in Julija nista bila prvi žrtvi sovjetskih oziroma ruskih tajnih agentov.

arhiv
Viktor Yuschenko je bil eden redkih, ki je preživel napad ruskih tajnih služb.

Strupeni dežnik

Leta 1978 se je bolgarski prebežnik Georgi Markov sprehajal po Londonu. Ko je prečkal most Waterloo, naj bi naenkrat začutil pekočo bolečino. Za seboj je opazil moškega, ki je odšel mimo njega z dežnikom. Pozneje se je izkazalo, da je moški iz dežnika vanj izstrelil majhno kroglico, napolnjeno s strupom ricin. Georgi je umrl nekaj ur pozneje. Za umorom naj bi stala KGB. Georgi je bil med drugim poročevalec BBC v tujini, saj je dobro poznal razmere v tako imenovanem vzhodnem bloku, in velik nasprotnik komunističnega režima v Bolgariji. 

Polonij 210

Precej odmeven je bil umor 43-letnega nekdanjega agenta KGB Aleksandra Litvinenka, ki je bil umorjen leta 2010. Litvinenko je leta 2010 v londonskem hotelu Millenium popil čaj, ki je bil zastrupljen s polonijem 210. Gre za radioaktivni izotop, ki je smrtno nevaren. Tudi v tem primeru so britanske obveščevalne službe dejale, da gre za umor, ki ga je skoraj gotovo potrdil Vladimir Putin. V Kremlju so seveda vse skupaj zanikali. Preiskava je pokazala, da sta umor izvršila Andrej Lugovoj in Dmitrij Kovtun, oba nekdanja sodelavca KGB. Litvinenko je bil najverjetneje umorjen, ker je bil velik kritik režima Vladimirja Putina.

Arhiv Svet24
Ko je 43-letni Litvinenko umiral v bolnišnici v britanski prestolnici, je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor.

Rumeni jasmin

Leta 2009 je 44-letni Aleksander Perepilični zaprosil Veliko Britanijo za politični azil. Aleksander je namreč pomagal švicarskim oblastem v preiskavi glede ruskega pranja denarja. Čeprav so mu Britanci azil dodelili, pa Aleksander ni ušel ruskemu maščevanju. Leta 2012 je šel na sprehodu na obrobju Londona, med tekom pa je nenadoma umrl. Preiskovalci so takoj dejali, da verjamejo, da so ga umorili, vendar pa tega pravzaprav niso mogli nikoli potrditi. Obdukcija je pokazala sledove strupa v telesu, ki ga sicer najdemo v rastlini, imenovani rumeni jasmin (Gelsemium). Izkazalo se je tudi, da je pred sprehodom Aleksander pojedel juho, s katero bi tudi lahko zaužil strup. Rusija je seveda vsako vpletenost v njegovo smrt zanikala.

Dioksin

Med kampanjo leta 2004 je bil zastrupljen ukrajinski predsedniški kandidat Viktor Juščenko. Slednji je bil vodja ukrajinske opozicije in je želel Ukrajino popeljati v smeri zahoda, se pravi stran od ruskega vpliva. Viktor je imel v telesu kar tisočkrat večjo količino dioksina, kot ga je sicer prisotno v človeškem telesu. Strup je povzročil hude poškodbe obraza ter telesa in Juščenko je moral prestati več deset operacij, vendar so mu zdravniki življenje uspeli rešiti. 

Profimedia
Fidel Castro je verjetno oseba, ki je preživela največ poskusov atentata na svetu.

Umori ameriške tajne agencije

Tudi ameriška tajna služba Cia naj bi imela za sabo cel kup umorov, seveda pa tako kot Rusi vpletenost zanika. Cia naj bi stala celo za umori nekaterih slavnih ljudi.


1. Leta 2011 so ameriški vojaki ubili Osamo bin Ladna v Pakistanu.
2. Amerika naj bi stala za umorom Sadama Huseina in njegovih dveh sinov leta 2003 v Iraku.
3. Leta 1985 naj bi Cia poskušala umoriti šejka Mohameda Huseina Fadlalaha. V poskusu je bilo ubitih 80 ljudi.
4. Leta 1983 je Cia poskušala umoriti zunanjega ministra Nikaragve Miguela d'Escota.
5. Leta 1982 naj bi Cia poskušala umoriti iranskega voditelja Ajatolo Homeinija.
6. Po nekaterih teorijah zarote naj bi Cia umorila tudi Johna Lennona.
7. Cia naj bi celo stala za umorom slavne igralke Marilyn Monroe in Boba Marleyja.
8. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja naj bi Cia poskušala večkrat umoriti Fidela Castra.