sledi davljenja

Nova sumljiva smrt Putinovega kritika v Londonu

G.G./STA
13. 3. 2018, 19.16
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 19.32
Deli članek:

Ni se še poleglo razburjenje po zastrupitvi nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, že je v sumljivih okoliščinah na svojem domu v Londonu umrl ruski oporočenik Nikolaj Gluškov.

Profimedia
Policija pred hišo Nikolaja Gluškova na obrobju Londona.

Mrtvega Nikolaja Gluškova so na domu v New Maldnu na obrobju Londona našli njegovi sorodniki. Ruski časnik Kommersant poroča, da je imel 68-letnik na vratu sledi "davljenja", kar bi lahko nakazovala na samomor.

Ker pa gre za prijatelja pokojnega ruskega oligarha Borisa Berezovskega, bo britanska policija zadevo natančno preučila. Berezovski je bil oster Putinov nasprotnik. Leta 2013 so ga našli mrtvega na njegovem domu v Londonu. Po mnenju policije je šlo za samomor, Gluškov in drugi prijatelji pa so izrazili dvom o tem.

Gluškov je sicer leta 2010 dobil politični azil v Veliki Britaniji, potem ko je v Rusiji zaradi pranja denarja preživel pet let v zaporu, je poročal Guardian.

Zaenkrat sicer ni dokazov, da bi bila smrt Gluškova povezana z nedavno zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije v Salisburyju na jugu Anglije.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek dejala, da je za zastrupitev najverjetneje odgovorna Rusija, ki je vpletenost zanikala.