Kot v filmu

FOTO: Katastrofalni zemeljski plaz: ljudje so skakali skozi okna, hiše uničene do temeljev

G.G./STA
13. 3. 2018, 18.50
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 19.03
Deli članek:

V Kostajnici na Hrvaškem je danes zemeljski plaz porušil šest družinskih hiš, še nekaj objektov pa je poškodovanih.

STA
Porušene hiše v Kostajnici.
Plaz je verjetno posledica tajanja velike količine snega na tem območju, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

"Hiše v Hrvatski Kostajnici so se porušile kot v filmu", je dejal hrvaški premier Andrej Plenković, ki je obiskal ponesrečeno območje, potem ko se je udeležil seje kriznega štaba v mestu v sisaško-moslavški županiji ob meji z BiH.

Plenković je izrazil pretresenost nad tem, da so ljudje v nekaj minutah ostali brez hiš, ter napovedal, da bodo lokalne oblasti poskrbele za njihovo namestitev. Kot je dodal, v nesreči nihče ni bil poškodovan, ker so se sosedje medsebojno obveščali o plazu.

Novinar hrvaške radio televizije (HRT) Igor Ahmetović je na svoji Facebook strani objavil zastrašujoče posnetke do tal porušenih hiš ter poškodovanih cest. Vse je posnel z dronom.

STA

V službo kar s čolnom

Prebivalce nižjih delov Hrvatske Kostajnice pa zaradi hitrega tajanja snega ogrožajo poplave. Reka Una se je že razlila na drugi stani meje, v BiH. Zaradi poplavljenih delov ceste v Hrvatski Kostajnici ob nabrežju reke Une so nekateri prebivalci danes v službo šli kar s čolnom, je poročal hrvaški radio. Kot so dodali, se je Una danes nekoliko umirila, a prebivalci in pristojne službe, ki jim pomaga tudi hrvaška vojska, nadaljujejo s polnjenjem vreč s peskom in utrjevanjem nasipov.