okrutna bolezen

Zdravniki se borijo za življenje 2-letne deklice

U.K./Novice Svet24
14. 3. 2018, 07.00
Deli članek:

Deklica Nađa iz Kragujevca je trenutno na intenzivni negi, priključena na aparate, ki jo ohranjajo pri življenju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tudi če bo deklica preživela, bo bolezen pustila hude posledice.

Nađa Petrović iz Kragujevca je ena od tistih otrok, ki se ne smejo cepiti. Ko je bila stara eno leto, so ji zdravniki odkrili avtoimunsko bolezen poliglandularni sindrom tipa 1. »Ne gre za moje kaprice,« je povedala nesrečna mati Dragana Petrović. »Nisem si izmišljevala alergije na jajca, kašlja ali česarkoli takšnega, da bi se izognila cepljenju. Celo če bi mi kdo rekel, da moram izbrati med avtizmom in tem, kar zdaj prestaja moja deklica, bi raje izbrala avtizem je dodala mati. Treba je sicer omeniti, da so številne študije ovrgle vsakršno povezavo med avtizmom in cepljenjem.

Okužba

Nađa je bila povsem normalna deklica; sindrom je ni življenjsko ogrožal, je pa zaradi tega večkrat morala v bolnišnico. V bolnišnico je odšla tudi 4. januarja letos, ko je analiza krvi pokazala, da ji je nevarno padel nivo kalcija, in zaradi tega so jo obdržali v bolnišnici. Lahko bi namreč prišlo do zadušitve. V bolnišnici je bil tudi deček, ki je bil okužen z ošpicami, a takrat ni kazal nikakršnih simptomov, zato takrat tudi nihče ni vedel, da je okužen. Čeprav Nađa in deček nista bila v fizičnem stiku, se je nesrečna deklica okužila. Šele pozneje so izvedeli, da je bil deček okužen, in Dragana je o tem takoj obvestila zdravnike. Ti so na grozo matere potrdili, da se je deklica okužila z ošpicami. Nađo, ki se ji je zdravstveno stanje izjemno poslabšalo, so sicer že pred tem odpeljali v beograjsko bolnišnico.

V komi

Če je cepljenih več kot 95 odstotkov prebivalstva, so varni tudi tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

»Zdravniki so bili zelo zaskrbljeni, ko sem jim povedala, da je bila Nađa v stiku z okuženim otrokom. Pred tem seveda nismo niti pomislili na ošpice, saj v Kragujevcu ni bilo okuženih. Zdravnica, ki je zdravila mojo hčerko, mi je samo dejala, da moli k bogu, da jih njena hčerka ne bo dobila,« je povedala Dragana. Dvanajstega januarja je deklica dobila visoko vročino, več kot 41 stopinj Celzija, in zdravniki so takoj ugotovili, da je zbolela za ošpicami. Visoko vročino je imela naslednjih osem dni, hkrati tudi težave z dihanjem. V komi je bila od 12. do 22. januarja in medtem ni ne jedla ne pila. Iz ust in nosu ji je tekla kri in takoj so jo premestili na intenzivno nego, kjer so se zdravniki tri dni borili za njeno življenje. Deklica je dobila edem na pljučih, v abdomnu je imela polno tekočine in sama ni mogla več dihati. »Ko sem jo videla na intenzivni negi, je sploh nisem prepoznala. Bila je modra v obraz, lička je imela črna, njena glava je bila napihnjena kot košarkarska žoga, kot bi jo nekdo pretepel. Lahko sem samo jokala,« je opisala njena mati.

Sedem tednov pozneje

Čeprav je od okužbe minilo že sedem tednov, pa se pravzaprav ni spremenilo še nič. Zdravniki se še zmeraj borijo za njeno življenje. Bojijo se tudi, da je dobila še encefalitis. »Moja hčerka je že prej veliko pretrpela. Borili smo se, da je imela normalno življenje, zdaj pa bo rastlina zaradi ošpic. Ne morem verjeti, da ljudje ne želijo cepiti svojih zdravih otrok. Te ljudi krivim za to, kar se je zgodilo moji hčerki,« pravi Dragana. In tudi zdravniki so poudarili, da če bi ljudje cepili svoje otroke, ne bi bilo epidemije, in Nađa bi bila najverjetneje povsem normalna deklica, tako pa bo ali umrla ali pa bo imela posledice vse življenje.