Svet

Turčija zaskrbljena zaradi selitve veleposlaništva ZDA v Jeruzalem

J.P./STA
24. 2. 2018, 14.33
Posodobljeno: 24. 2. 2018, 14.35
Deli članek:

Turčija je danes kot "izjemno zaskrbljujočo" označila odločitev ZDA, da bodo svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva preselile v Jeruzalem sredi maja, kar sovpada s 70. obletnico razglasitve neodvisnosti Izraela.

STA

"Ta odločitev kaže na vztrajanje ameriške administracije pri uničenju pogojev za mir s teptanjem mednarodnega prava, resolucij VS ZN o Jeruzalemu," je sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Poudarili so, da bo Turčija "po tej izjemno zaskrbljujoči odločitvi ZDA še naprej z večjim delom mednarodne skupnosti ščitila legitimne pravice Palestincev". Menijo še, da odločitev kaže tudi na to, da ZDA ne slišijo oziroma se ne zmenijo - kar je še huje - za glas vesti mednarodne skupnosti.

Ameriški State Depratment je v petek sporočil, da bodo ZDA svoje veleposlaništvo že sredi maja preselile v Jeruzalem. Sprva je to povedal visoki predstavnik zunanjega ministrstva Steven Goldstein, nato pa je še tiskovna predstavnica ministrstva Heather Nauert ta korak označila za zgodovinskega in dodala, da bo odprtje "sovpadalo s 70. obletnico razglasitve neodvisnosti Izraela".

Gre za 14. maj, ki pa je sporen datum za Palestince, saj sami ta dan obeležujejo kot dan katastrofe, ko je moralo več kot 760.000 Palestincev po ustanovitvi Izraela leta 1948 zapustiti domove.

Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) je že v petek datum selitve označila za provokacijo. "Odločitev ameriške administracije, da prizna Jeruzalem za izraelsko prestolnico in izbere dan katastrofe palestinskih ljudi za datum selitve, je huda kršitev mednarodnega prava," je dejal drugi mož PLO Saeb Erekat. Rezultat tega bo "uničenje rešitve dveh držav, kot tudi provokacija za vse Arabce in muslimane", je poudaril.

Izbira datuma in selitev leto prej, kot je bilo sprva napovedano, bi lahko še oddaljila ponoven začetek mirovnih pogovorov med Palestinci in Izraelci. V okviru teh pogajanj se mednarodna skupnost zavzema za oblikovanje dveh držav, dogovorili pa naj bi se tudi o statusu Jeruzalema.

Ostre kritike

Predsednik ZDA Donald Trump je odločitev o selitvi in priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela sporočil decembra lani in že takrat sprožil ostre kritike v mednarodni skupnosti in palestinskih oblasteh.

Takrat je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je eden najostrejših kritikov te odločitve, v Istanbulu organiziral vrh Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC). Na njem je 57 muslimanskih držav članic priznalo palestinsko državo in Vzhodni Jeruzalem za njeno prestolnico.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je sicer še pretekli mesec dejal, da bodo veleposlaništvo preselili do konca leta 2019.