Orožje tudi v vrtce?

Dijaki na merku orožarskega lobija, Trump v navzkrižnem ognju

S.R./STA
22. 2. 2018, 19.34
Posodobljeno: 22. 2. 2018, 19.35
Deli članek:

Teden dni po zadnjem velikem šolskem pokolu v ZDA se je danes začel oglašati največji orožarski lobi NRA.

Profimedia
Orožarski lobi v ZDA stopa v ofenzivo.

Ta se je znašel pod hudim pritiskom dijakov iz Parklanda, ki so preživeli napad 19-letnega Nikolasa Cruza. NRA po pokolu pričakovano odločno podpira idejo predsednika Donalda Trumpa o oboroževanju učiteljev in nasprotuje vsem drugim ukrepom.

Trump je v sredo sprejel prizadete v odmevnih šolskih pokolih po ZDA in jim predstavil zamisel, da bi morale imeti šole stalno oboroženo prisotnost, saj naj bi to pomagalo ustaviti pokole. Navdušenja v sredo ni bilo, je pa navdušenje nad tem danes izrazil NRA.

Glavni izvršni direktor lobija Wayne LaPierre je na zborovanju konservativcev dejal, da je nasprotovanje oboroženi prisotnosti na šolah popolna neumnost. Tiskovna predstavnica NRA Dana Loesch pa je celo izjavila, da osrednji mediji obožujejo množične pokole, saj nič ne dviguje gledanosti bolj kot objokane bele matere ameriških otrok. 

Profimedia
Trump je v sredo sprejel prizadete v odmevnih šolskih pokolih po ZDA.

Trump v navzkrižnem ognju

Profimedia

Skupna fronta NRA in desničarskih medijev v ZDA z napadi na dijake, ki zahtevajo spremembe, na osrednje medije, na demokrate in nasprotnike orožja se tako krepi. Trump je zaenkrat nekje med navzkrižnim ognjem, saj je tvitnil, da podpira dvig starostne meje za nakup orožja z 18 na 21 let, čemur NRA glede na današnjo izjavo odločno nasprotuje. "To bi starim od 18 do 20 let vzelo ustavno pravico do samozaščite," so sporočili iz NRA.

Trump je bil v svojih jutranjih tvitih danes razpršen na vse strani. Najprej je napadel "lažne" medije, ki poročajo o njegovi podpori oboroževanju učiteljev, in zagotovil, da tega ni nikoli izjavil. A že v naslednjem tvitu je storil natanko to. Tvitnil je namreč, da bolni strahopetci ne bodo nikoli napadali šol, če bodo vedeli, da je na njih veliko oboroženih učiteljev in drugih. "Problem rešen ... treba je biti ofenziven, defenziva ne deluje," je ugotovil Trump, ki je sicer že med predsedniško kampanjo obljubljal, da po njegovi zmagi v ZDA ne bo več kraja, kjer bi bilo orožje prepovedano, vključno z vrtci.

Za nasprotnike orožja v ZDA je polnjenje šol z orožjem primerljivo z gasilcem, ki ogenj gasi z bencinom. Glede drugih Trumpovih predlogov, ki so smiselni, pa opozarjajo, da so besede eno in dejanja drugo. Trump namreč zdaj zagovarja tudi prepoved naprav, ki polavtomatske puške spreminjajo v avtomatske, in poostren varnostni nadzor nad kupci orožja, predvsem z vidika duševnega zdravja.