Antisemit

Avstrijski svobodnjaki v svojih vrstah spet našli nacista

STA/B.K.
20. 2. 2018, 21.19
Posodobljeno: 20. 2. 2018, 21.20
Deli članek:

V Avstriji so se le nekaj tednov potem, ko je moral odstopiti visok strankin kandidat Udo Landbauer, pojavile nove obtožbe antisemitizma na račun svobodnjakov (FPÖ). Avstrijski tednik Falter danes namreč poroča, da so v pesmarici študentske bratovščine Bruna Sudetia odkrili podobna protisemitska besedila, kot se je to zgodilo pred tedni.

Reuters
Vodja svobodnjakov Heinz-Christian (levo) in nekdanji svobodnjaški predsedniški kandidat Norbert Hofer.

Bratovščino Bruna Sudetia vodi Herwig Götschober, ki velja za tesnega prijatelja sedanjega avstrijskega ministra za transport in predsedniškega kandidata svobodnjakov leta 2016 Norberta Hoferja. Götschober je v odzivu prek tiskovne službe ministrstva za transport za Falter sporočil, da ni vedel za sporna besedila in hkrati kategorično zavrnil vsebino.

Götschober je zaposlen v kabinetu ministra, zato so nekatere opozicijske stranke Hoferja že pozvale, da mora Götschober zapustiti ministrstvo.

Pesmarica bratovščine naj bi med drugim vsebovala besedilo: "V njihovo sredino prihaja Jud Ben Gurion. Pohodite plin, stari Germani, lahko pridemo do sedmih milijonov".

Holokavst med drugo svetovno vojno je namreč zahteval življenja šest milijonov Judov, od katerih so jih večino usmrtili s plinom v nacističnih koncentracijskih taboriščih. David Ben Gurion je bil prvi premier izraelske države.

V pesmarici naj bi bile tudi pesmi Hansa Baumana, ki jih je ta spisal za nacistične podmladke. Ostala besedila v pesmarici slavijo smrt Judov in obžalujejo, da je bila Avstrija "ločena" od Nemčije.

V vodstvu FPÖ vztrajajo, da zavračajo vse oblike nacizma, antisemitizma in rasizma.

Zadnja objava sporne pesmarice se je pojavila le nekaj dni potem, ko so svobodnjaki imenovali svojo komisijo zgodovinarjev, ki naj bi se ukvarjala z njihovo preteklostjo. Prav tako se je pojavila le nekaj tednov pred 80. obletnico priključitve Avstrije tretjemu rajhu.