Nove meje v Evropi?

Albanski premier oznanil načrt Velike Albanije

O.D. / Novice Svet24
20. 2. 2018, 21.00
Deli članek:

Albanski premier Edi Rama je z izjavami ob 10. obletnici samostojnosti Kosova znova približal vžigalico sodu smodnika. Govor o združitvi Albanije in Kosova je sprožil oster odziv Beograda.

Profimedia
Albanski premier Edi Rama.

Kosovo, samostojna balkanska država, ameriška vojna baza, pomemben člen v pretoku droge proti zahodu, mitološko srbsko ozemlje in osrednja tema odnosov med Tirano in Beogradom. Ko so Natova letala leta 1999 zvračala bombe nad srbskimi mesti zaradi Miloševićeve politike do takrat južne srbske pokrajine, so Tirana in vodje kosovskih Albancev govorili o pravici kosovskega prebivalstva do samoodločbe, omemba projekta Velike Albanije pa se je znašla zgolj v Miloševićevih režimskih medijih. Kakopak, javna razgrnitev načrtov bi borcem za neodvisno Kosovo zmanjšala podporo mednarodne javnosti. Američani so kosovske Albance in Albanijo prepričali, naj bodo pri oznanjanju načrtov bolj previdni ter potrpežljivi, a zdaj, ko je kosovska država postala realnost in jo je priznalo več kot 100 drugih držav, je govor o združitvi Kosova in Albanije postal del javnega diskurza.

En predsednik, ena politika

Albanski premier Edi Rama je v nedeljo v Prištini povedal, da bosta Kosovo in Albanija imela v prihodnosti skupno zunanjo politiko, morda pa tudi skupnega predsednika države. »Albanija in Kosovo bosta imela skupno zunanjo politiko, in ne samo skupnih veleposlaništev in diplomatskih misij. Zakaj ne bi imela celo enega predsednika kot simbola narodne enotnosti in skupne nacionalne varnostne politike,« je dejal Rama na slavnostni seji parlamenta v Prištini ob deseti obletnici samostojnosti Kosova. Priznal je sicer, da te ideje zdaj ni mogoče uresničiti, a je prepričan, da je sanje mogoče uresničiti. Napovedal je okrepitev sodelovanja Prištine in Tirane na vseh področjih, med drugim oblikovanje enotnega izobraževalnega sistema. Napovedal je tudi enoten carinski sistem in skupni trg, zahvaljujoč uspešnemu procesu regionalne integracije.

Beograd: Ves čas smo opozarjali na to!

»Sanjamo to, o čemer imamo pravico sanjati. Da nemogoče postane realnost. Preteklih 20 let kosovske zgodovine omogoča tako prihodnost temu narodu, prihodnost, ki je bližje, kot si lahko mislimo,« je povedal Rama. Glede odnosov med Srbijo in Kosovom pa je dejal, da morata državi živeti v dobrososedskih odnosih in kot nedeljiv del Evropske unije. Rama je v preteklosti že večkrat razburil Beograd s svojimi izjavami glede Kosova. Tako je lani razburil z izjavo, da ne more izključiti združitve Albanije in Kosova, če bo še naprej »bledela« evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana. V Srbiji, ki ima Kosovo še vedno za svojo pokrajino, so to ocenili kot še eno potrditev, da je vzpostavljanje Velike Albanije skupna platforma vseh Albancev. To je po oceni Beograda največja grožnja za mir in stabilnost na Balkanu.