AKK

Po Merklovi Mini Merklova?

G.G.
20. 2. 2018, 09.49
Posodobljeno: 20. 2. 2018, 09.49
Deli članek:

Angela Merkel že 13 let krmari največjo evropsko ladjo – Nemčijo. Je čas, da 63-letna nemška kanclerka izbere svojega naslednika na čelu krščanskih demokratov (CDU), ki jih vodi že od leta 2000.

Reuters
Annegret Kramp-Karrenbauer (desno) in Angela Merkel se dobro poznata in si zaupata.

Največkrat se omenja ime Annegret Kramp-Karrenbauer. Dolgo ime in priimek večkrat skrajšajo v AKK. 55-letnica je predsednica vlade v zvezni deželi Posarje, Merklova pa jo je v ponedeljek imenovala za generalno sekretarko krščanskih demokratov, kar nekateri, ki že razmišljajo o obdobju po Merklovi, tolmačijo kot znak, da jo je izbrala za naslednico.

Nemški mediji so AKK večkrat poimenovali kar Mini Merklova, ker se je izkazala z učinkovitim vodenjem Posarja. Na zadnjih deželnih volitvah marca lani je CDU pod njenim vodstvom prejela 40,7 odstotka glasov, kar je dobrih šest odstotkov več kot leta 2013.

Delala kar iz bolniške postelje

AKK velja za preudarno političarko. Pri delu, vodenju se opira na dejstva, razum. Po pisanju nemških časnikov je na Merklovo naredila vtis, ko je prejšnji mesec po prometni nesreči pomagala pri napornih pogajanjih za sestavljanje koalicije kar iz bolniške postelje.

“Poznava se že kar nekaj čas in dobro sodelujeva, čeprav imava kdaj različne poglede,” je na nedavni tiskovni konferenci o njunem odnosu dejala Angela Merkel. Ko so jo novinarji vprašali, če bi lahko bila Kramp-Karrenbauerjeva njena naslednica, se je nemška kanclerka izmuznila jasnemu odgovoru, dejala je le, da novinarji vedno sklepajo že vnaprej, medtem ko imajo v politiki dovolj vsakdanjega dela.

AKK je medtem sporočila, da bo po prevzemu položaja generalne sekretarke v CDU odstopila z mesta predsednica vlade v Posarju in se bo povsem posvetila svojemu novemu položaju.