Predlog

Verski voditelji so ogorčeni: prepovedali bi obrezovanje dečkov

J.P.
20. 2. 2018, 09.01
Posodobljeno: 20. 2. 2018, 09.13
Deli članek:

Verski voditelji so ogorčeni zaradi predloga zakona, ki bi kriminaliziral obrezovanje moških.

Profimedia

Islandski poslanci za »delno ali celotno odstranitev spolnih organov« predlagajo šest let zaporne kazni.

Obrezovanje deklic je na Islandiji nezakonito od leta 2005. Takšnega zakona za fanta ni.

V predlogu je obrezovanje označeno za kršenje pravic fantov; dopustili bi ga le v primeru zdravstvenih težav. S polnoletnostjo bi odločitev postala njihova.

Za nekatere muslimane je poseg obvezen, za druge priporočljiv. V judovstvu velja za enega temeljnih znakov pripadnosti – dečke običajno obrežejo en teden po rojstvu.

Polovica iz verskih ali kulturnih razlogov

Obrezovanje moških je eden od najpogostejših kirurških posegov na svetu – prestalo naj bi ga kar 38 odstotkov vseh moških na tem planetu. Raziskave kažejo, da je polovica vseh posegov opravljena iz verskih ali kulturnih razlogov.

Za nekatere muslimane je poseg obvezen, za druge priporočljiv. V judovstvu velja za enega temeljnih znakov pripadnosti – dečke običajno obrežejo en teden po rojstvu.

Ogorčeni

Glave islandske cerkve Agnes M. Sigurðardóttir predlogu ni naklonjena, saj meni, da kriminalizira verska prepričanja Judov in muslimanov. Po njenem mnenju bi bila bolj primerna prepoved nevarnega obrezovanja. Vrhovni rabin Pinchas Goldschmidt, vodja Konference evropskih rabinov, je zaradi predloga »ekstremno zaskrbljen«. »Čeprav je judovska populacija na Islandija maloštevilna, ne moremo zanemariti nevarnega zgleda, ki ga ima za Evropo, in posledic za svobodno prakticiranje judovskih verskih prepričanj.« Na Islandiji naj bi živelo manj kot 320 Judov – uradnih številk sicer ni. Salmann Tamini, vodja islandske islamske skupnosti je predlog označil za »napad na religijo«. Še posebej ga skrbi za Jude: »Tudi če je tu le en Jud, ni dobro, da ga kriminaliziramo. To je slabo za Islandijo, saj bi jo lahko označili za negostoljubno. S tem dajejo Judom vedeti, da niso dobrodošli.« Tamini je ogorčen, da se poslanci pred predlogom niso posvetovali z verskimi skupnosti. Sam je zanj izvedel iz časopisov. Kot je dejal, bi podprl vsak zakon za bolj varno obrezovanje, popolne prepovedi pa ne.

Ni versko vprašanje

Gonila sila za predlogom je poslanka iz vrst progresivne stranke Silja Dögg Gunnarsdóttir. »Ni se mi zdelo, da bi se morali posvetovati z verskimi skupinami,« je dejala za The Independent. »Zame to ni versko vprašanje.« »Judje so dobrodošli na Islandiji. A gre se za zaščito otrok in njihovih pravic. To je na prvem mestu – pred verskimi pravicami odraslih. Vsak posameznik, ne glede na spol ali starost, bi se moral strinjati s posegom, ki ni nujen, ki je nepovraten in potencialno škodljiv. Njegovo telo, njegova izbira.« Kot je dejala, je bila presenečena, ko je izvedela, da je obrezovanje dečkov – z razliko od deklic – na Islandiji še vedno dovoljeno. »Deli telesa so drugačni, postopki so drugačni, a v obeh primerih so lahko smrtonosni in otroku škodljivi,« je še povedala.

Islandski parlament bo predlog dodobra premlel, preden bi lahko postal zakon.