Spolno nasilje

Starši ogorčeni, ker tožilstvo ni ocenilo, da gre za posilstvo 11-letnice

G.G.
14. 2. 2018, 09.12
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 09.15
Deli članek:

V Franciji je za razburjenje poskrbela obtožnica zoper 28-letnega moškega, ki je imel spolne odnose z 11-letnico.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Tožilstvo je ocenilo, da ne gre za kaznivo dejanje posilstva, saj da je mladoletnica privolila v spolni odnos z 28-letnikom. “Ni bilo grožnje ali nasilja,” razlago tožilstva povzemajo francoski mediji.

Starši najstnice so ogorčeni. Odvetnica mladoletnice Carine Diebolt trdi, da je bila 11-letnica v šoku, praktično paralizirana ob “predlogu” moškega in se ni bila sposobna upreti. Po njeni oceni gre nedvomno za posilstvo, zaradi česar bi moškemu grozilo do 20 let zaporne kazni. Po trenutni obtožnici bi mu  sodili zaradi spolnega odnosa z mladoletnico, za kar je zagrožena najvišja kazen pet let zapora. Sodišče pa je še pred začetkom glavne obravnave ocenilo, da gre za hujše obliko kaznivega dejanja, torej za posilstvo, in zahtevalo, da se spiše nova obtožnica. 

Francoska vlada je sicer že predlagala strožje kazni za spolni odnos za mladoletnikom mlajšim od 15 let. Po predlogu, ki ga bodo najverjetneje sprejeli v prihodnjih mesecih, bo minimalna zaporna kazen za to kaznivo dejanje 15 let zapora. Povod za ukrepanje sta bila sodna primera, ki sta lani razburila francosko javnost. V prvem primeru so oprostili 30-letnika, ki je bil obtožen zaradi domnevnega posilstva 11-letnice. V drugem pa je bil nek srednješolski profesor obsojen na 18-mesečno zaporno kazen zaradi spolnega odnosa s 14-letno dijakinjo.