Nove razsežnosti

Vse več podrobnosti v zvezi s spolnimi škandali v organizaciji Oxfam

S.R./STA
13. 2. 2018, 20.17
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 20.18
Deli članek:

Škandal v zvezi s humanitarno organizacijo Oxfam, katere sodelavci naj bi na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami, dobiva nove razsežnosti.

Reuters
Velika Britanija in EU sta humanitarni organizaciji zaradi škandala že zagrozili z ukinitvijo finančne podpore.

V javnost so namreč pricurljali očitki o posilstvih s strani nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Zlorabe je za televizijo Channel 4 razkrila Helen Evans, ki je bila med letoma 2012 in 2015 v Oxfamu direktorica za notranji nadzor. Obsodila je "kulturo spolnih zlorab v nekaterih uradih organizacije", pri tem pa izpostavila posilstva ali poskuse posilstev v Južnem Sudanu in napade na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Haiti

Britanski časnik The Times je v petek poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke, kar v tej državi ni zakonito. Časnik eno največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Veliki Britaniji obtožuje, da je prikrivala nepravilnosti več sodelavcev na Haitiju leta 2010 in da o neprimernem vedenju svojih sodelavcev ni obvestila drugih organizacij, pri katerih so se ti kasneje zaposlili.

Čad

Britanski tednik The Observer pa je v nedeljo pisal, da so v Čadu leta 2006 v hišo, kjer je deloval Oxfam, redno vabili domnevne prostitutke. Tedaj naj bi zaradi neprimernega vedenja odpustili enega od sodelavcev organizacije. Oxfam je v Čadu pomagal prizadetim v državljanski vojni.

V ponedeljek je zaradi afere odstopila namestnica izvršnega direktorja Oxfama Penny Lawrence. Kot je poudarila v odstopni izjavi, prevzema polno odgovornost za ravnanje sodelavcev v Čadu in na Haitiju, na katerega se organizacija po njenih besedah ni primerno odzvala.

Velika Britanija in EU sta humanitarni organizaciji zaradi škandala že zagrozili z ukinitvijo finančne podpore.