V Trumpovem slogu

Podkancler udriha čez javno televizijo, voditelj ga bo tožil

G.G.
13. 2. 2018, 14.33
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 14.33
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump ima občudovalce tudi v Evropi. V Avstriji mu z objavami na družabnih omrežjih najbolj zvesto sledi šef svobodnjakov in vicekancler Heinz Christian Strache.

Profimedia
Heinz Christian Strache ima ogromno povedati čez javno radiotelevizijo.

Strache ima nekaj proti avstrijski javni radioteleviziji (ORF). Na svoji zasebni facebook strani je ob fotografiji voditelja Armina Wolfa zapisal: “Obstaja en kraj, kjer laži postanejo novice. To je ORF.” (Es gibt einen Ort, an dem Lügen zu Nachrichten werden. Das ist der ORF). Pod odebeljenim tekstom je še natvezil nekaj domnevnega duhovičenja, češ, da gre za lažne novice, propagando, psevdokulturo … na televiziji in radiu ter na facebook profilu Armina Wolfa. Čisto na dno je prilepil še logo ORF in njihove oglaševalske akcije “Wir Wir”, nad objavo pa zapisal besedo "Satire" (satira), ki ji je dodal smeškota, s čimer je verjetno želel zapisu odvzeti resnost.

Pod Strachejevo objavo so se zvrstili odzivi o neprimernosti takšnega komuniciranja za osebo, ki je na položaju vicekanclerja.

Reagiral pa je tudi Armin Wolf. Voditelj je sporočil, da bo zaradi klevetanja zagotovo tožil Stracheja. “V 32-letih novinarskega dela me ni še nihče obtožil, da sem pri svojem delu lagal,” je povedal za oddajo Zeit im Bild 2. Po Wolfovem mnenju so neutemeljeni napadi svobodnjakov na novinarje presegli mero svobode do izražanja, kar bo po njegovem jasno obsodilo tudi sodišče.

Strache pa se še ne ustavi. Danes je predlagal reformo javne radiotelevizije, ki bi po njegovem morala prinesti večjo “transparentnost”.

In če potegnemo primerjavo s Slovenijo. Tudi pri nas imajo nekateri politiki ogromno povedati čez "nacionalko", obstajajo pa tudi takšni, ki se hvalijo, da ne plačujejo RTV prispevka.