Zgodovinski obisk

Zakaj Kimova sestra razburja Američane?

M.V. / Novice Svet24
12. 2. 2018, 20.30
Deli članek:

Mlajša sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, Kim Jo Džong, se te dni mudi v Pjongčangu, kjer so se začele zimske olimpijske igre. Kdo je skrivnostna ženska in zakaj razburja Američane?

Profimedia
:Kim Jo Džong je šefica voditeljevega kabineta in odgovorna oseba za agitprop.

V trenutku, ko na letališču stopila z letala, je 30-letnica pritegnila vso pozornost, ne samo navzočih, ampak vse države in sveta. Posnetki strogo varovane visoke gostje so zakrožili po malih zaslonih in medmrežju. Kdo je sestra severnokorejskega diktatorja, se sprašuje svet. Kim Jo Džong in Kim Džong Un sta konec 90. let skupaj pridobivala znanje v tujini. V švicarskem Bernu sta bila najbolj varovana učenca tamkajšnje šole, danes pa sta najtesnejša sodelavca in skupaj krmarita izolirano državo. Kim Jong je šefica voditeljevega kabineta in odgovorna oseba za agitprop (agitacijsko propagando), kar pomeni, da nadzoruje državne medije in usmerja kulturno politiko. Na funkcijah se je utrdila, potem ko je njen brat prevzel oblast. Oktobra lani je postala članica politbiroja, najvišjega političnega telesa v državi. Njeno imenovanje na položaj je pomenilo še dodatno utrditev dinastije Kim, saj je znano, da so družinske zveze v Pjongjangu pomembnejše kot karkoli drugega.

Ljubljenka očeta

Nekdanji voditelj Kim Džong Il naj bi imel zelo dobro mnenje o svoji hčerki, saj je cenil njeno zanimanje za politiko že v mlajših letih. Očetovo priporočilo in vpliv na starejšega brata sta Joong umestila tako visoko v državni hierarhiji, da mlada tovarišica zdaj nadzira dostop do vrhovnega vodje in načrtuje njegova dnevna opravila in dolžnosti. Prav tako se ob bratu velikokrat pojavlja na posnetkih in fotografijah. Prejšnji mesec so jo ameriške oblasti umestile na črni seznam ljudi, katerih lastnina in računi v ZDA so zamrznjeni.

Prišla je s pomembnim povabilom

Obisk visoke predstavnice severnokorejskih oblasti na jugu je zgodovinsko pomemben. V Pjongčang je namreč prišla na srečanje s predsednikom juga Mun Dže Inom. S seboj je imela bratovo pismo, v katerem je ta izrazil željo po izboljšanju odnosov med Korejama in predsednika povabil na obisk v Pjongjang. Mun Dže In je dejal, da je treba najprej »vzpostaviti nujne pogoje za obisk«, in Severnokorejce prosil, naj najprej izboljšajo odnose z ZDA. No, tukaj pa nastane problem …

»Snob« Pence se izmika

Na igrah v Pjongčangu poteka prava mala politična vojna med ZDA in Severno Korejo. Podpredsednik ZDA Mike Pence je dejal, da na igre prihaja zato, da bi izvršil dodatni pritisk na Pjongjang, ki pa za zdaj zmaguje v vojni besed in dejanj. Severnokorejski mediji so ZDA sporočili, da olimpijske igre niso prostor za sovražna dejanja, hkrati pa je severnokorejska delegacija s svojimi 22 športniki in 500 člani odprave, ki vključuje koreografe, pevce in plesalce, glavna atrakcija iger. Obnašanje Pencea, ki se na vse načine izogiba severnokorejski delegaciji, so označili za snobovsko in sramotno.