NEVERJETNO

Spolni plenilci v ZN: zatajili vsi mehanizmi

L.T./Novice Svet24
22. 1. 2018, 07.01
Posodobljeno: 22. 1. 2018, 15.25
Deli članek:

Prekinjen molk o spolnem nadlegovanju trese stolčke tudi v najvišji organizaciji sveta – Združenih narodih.

Reuters
Izobrazbena pot in potovalna viza mnogih zaposlenih v ZN sta povsem odvisni od organizacije.

Združeni narodi so dopustili razmah spolnih napadov in nadlegovanja v svojih pisarnah širom sveta. Prijave žrtev so bile sistematično spregledane, spolni plenilci pa so svoje početje lahko nadaljevali nekaznovano, razkriva preiskava britanskega Guardiana.

ZN so v odzivu sporočili, da je generalni sekretar Guterres že imenoval zagovornika pravic žrtev in ustanovil akcijsko skupino za spolno nadlegovanje, ki bo pregledala politike in poostrila preiskave. 

Vsaj 15 trenutnih in nekdanjih zaposlenih v ZN je za medije izjavilo, da so v preteklih petih letih izkusili spolno nadlegovanje ali napad. Sedem žensk je dogodek tudi prijavilo, kljub upravičenemu strahu, da njihova kariera visi na nitki. »Če podaš prijavo, je tvoje kariere praktično konec, posebej v primeru, da si zgolj svetovalec,« je izkušnjo opisala ena od svetovalk, ki jo je nadrejeni nadlegoval, medtem ko je delala pri Svetovnem programu za prehrano. »To je kot nenapisano pravilo«.

Pomanjkljivega poročanja se zavedajo

V ZN priznavajo, da pomanjkljivo poročanje o tem dogajanju vidijo kot problem, vendar se ga na vrhu organizacije zavedajo. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zato »dal večjo prioriteto naslavljanju spolnega nadlegovanja in podčrtal politiko ničelne tolerance do njega«.

Klimatizirane pisarne višjih uradov ZN, sodeč po izjavah žrtev, ne delijo atmosferskega pritiska s tem na terenu. Vsaj tri žrtve, ki so spolno nadlegovanje prijavile uradnim organom, so bile po tem prisiljene zapustiti svoje delovno mesto. Domnevni storilci, med njimi tudi višji uradniki ZN, ostajajo na svojih položajih.

Reuters
Modre čelade so v konfliktnih območjih le šibko zagotovilo miru.

»Verodostojne obtožbe o dejanjih spolnega nadlegovanja vodijo do kazenske ovadbe,« so sporočili iz ZN in dodali, da v takih primerih primer posredujejo nacionalnim oblastem. 

Notranji mehanizmi povsem odpovedali

Ena od žensk trdi, da jo je, medtem ko je bila napotena na odročni lokaciji, posilil višji uradnik. Nad notranjimi nadzornimi mehanizmi v ZN je povsem obupala, čeprav »drugih načinov za dosego pravice ni, povrhu pa sem izgubila še službo«. Kljub zdravniškim izvidom in več očividcem interna preiskava ni našla dokazov, ki bi podprli njene obtožbe. Poleg službe je izgubila tudi delovno vizo in več mesecev preživela v bolnišnici zaradi stresa in travm, povezanih z dogodkom.

Obtoženi zaslišal lastno žrtev?

Odvetnik Alex Haines se strinja, da notranji nadzor redno zataji tudi pri očitnem nasprotju interesov. Navaja primer iz leta 2015, ki se je pripetil nekje v Srednji Aziji. Možakar, obtožen spolnega nadlegovanja, je v tem primeru zaslišal svojo žrtev, ki je proti njemu vložila pritožbo. Takšne prakse so povsem vsakdanje, dodaja Haines, žrtvam pogosto ni dovoljeno niti prebrati končnih izsledkov preiskave.