Turneja po J Ameriki

Papež pozval h končanju nasilja nad ženskami

STA
21. 1. 2018, 11.42
Posodobljeno: 21. 1. 2018, 11.43
Deli članek:

Mnogi primeri nasilja ostajajo skriti za štirimi stenami.

Profimedia
Tako je včeraj množica v Limi pozdravila papeža Frančiška.

Papež Frančišek je med sobotno mašo v perujskem mestu Trujillo vernike pozval k prizadevanjem za končanje nasilja nad ženskami, ki je v Peruju zelo razširjeno. Opozoril je, da mnogi primeri nasilja ostajajo skriti za štirimi stenami, zato je treba spremeniti miselnost, ki dopušča takšna ravnanja.

"Rad bi vas povabil k boju proti tej kugi v naši latinskoameriški regiji: številnim primerom nasilnih zločinov nad ženskami, od pretepanja do posilstev in umorov," je več tisoč vernikom na glavnem trgu v tem največjem mestu severnega dela države dejal Frančišek.

Po podatkih ZN se polovica od 25 držav z največjim številom umorjenih žensk nahaja v Latinski Ameriki. V Argentini, Frančiškovi domovini, so leta 2016 zabeležili najmanj 254 umorov žensk, ki so bili po ocenah oblasti storjeni na podlagi spola.

Reuters
Papež Frančišek

Peru si še ni opomogel od poplav

Prebivalci Trujilla se sicer še vedno trudijo obnoviti mesto po uničujočih poplavah, v katerih je med januarjem in aprilom lani umrlo več kot 130 ljudi, najmanj 300.000 prebivalcev pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Papež je spomnil, da nekateri od njih še vedno niso obnovili svojih domov, zaradi česar so tudi lahka tarča roparjev. Ob tem je opozoril, da visoka stopnja kriminala mladim ponuja slabo popotnico pri oblikovanju lepše prihodnosti.

Papež je po maši tudi obiskal revno sosesko, znano pod imenom Buenos Aires, ki so jo lanske poplave še posebej močno prizadele.

Peru je zadnja destinacija na papeževi turneji po Južni Ameriki, ki jo je začel v ponedeljek v Čilu. Danes ima med drugim na programu mašo v prestolnici Lima, nato pa se bo vrnil v Vatikan.