Geomagnetna nevihta

Dosegla nas bo jutri: bo iztirila svet? Bomo ostali brez mobilnega omrežja in interneta?

R.T.
18. 1. 2018, 09.18
Posodobljeno: 18. 1. 2018, 18.33
Deli članek:

Magnetno polje našega planeta bo jutri dosegla geomagnetna nevihta – pojav, ki lahko ohromi električno omrežje, satelite in letalske linije. Skratka pojav, ki lahko ohromi svet.

Profimedia
Na površju Sonca se dogajajo velike eksplozije, ki v medplanetarni prostor dovajajo ogromne količine plina.

Geomagnetna nevihta lahko za kratek čas »iztiri« svet.

Izbruhi koronalne mase

Na površju Sonca se dogajajo velike eksplozije, ki v medplanetarni prostor dovajajo ogromne količine plina, ti izbruhi koronalne mase pa občasno dosežejo tudi naš planet. Če so okoliščine primerne, lahko povzročijo geomagnetne nevihte. Te običajno trajajo dva do tri dni, redkeje dlje.

Profimedia
Nevihta bi jo lahko zagodla električnim omrežjem in satelitom.

Geomagnetna nevihta kategorije G-5 bi prizadela električna omrežja po celem svetu.

Ugodna ocena

Ameriška vladna agencija Nacionalna uprava za oceane in ozračje je jutrišnjo geomagnetno nevihto klasificirala kot G-1 – na njihovi lestvici to pomeni nevihto najšibkejše jakosti. Vseeno pa dopuščajo možnost, da bi jo lahko zagodla električnim omrežjem in satelitom, pod njenim vplivom pa bi lahko bile tudi migracije živali.

Strah ni neutemeljen. Geomagnetna nevihta kategorije G-5 bi prizadela električna omrežja po celem svetu – lahko bi pokleknili računalniški sistemi in napeljava. Imuni ne bi bili niti radijski valovi – kaos ne bi izostal, saj bi tako podlegli tudi mobilni telefoni, globalni sistem pozicioniranja in internet.