Katastrofalna politika

Hrvaški politik okrcal državo, boga in stranko

M.V.
17. 1. 2018, 21.00
Deli članek:

Podpredsedniku hrvaške stranke SDP Peđi Grbinu je prekipelo. Hrvaško politiko in celo lastno stranko je okrcal zaradi slabe strategije in katastrofalnega odnosa pri razreševanju mejnega spora s Slovenijo.

Profimedia
Spor zaradi meje najbolj koristi politikom na obeh straneh, ki si s populistično retoriko nabirajo glasove.

Grbin meni, da je skrajni čas, da se spor reši ter da Slovenija in Hrvaška ostaneta prijateljski državi še naprej. 

»Že več kot leto dni se ukvarjamo sami s sabo, si razbijamo glave, medtem ko je vodstvu pomembneje zriniti ljudi na različne položaje v stranki kot udejanjati neko politično idejo. Smo povsem brez idej,« je jezno in razočarano začel pripovedovati politik Peđa Grbin, ki je nato skušal pojasniti, zakaj je HDZ še vedno najmočnejša stranka, čeprav njeni vladi nasprotujeta skoraj dve tretjini Hrvatov. »Nekaterim je všeč, da je na oblasti stranka, ki se tolče po prsih z domoljubjem, velikim hrvaštvom in katolištvom. Lani je vlada obljubila nacionalizacijo Ine, a vse do danes ni storila nič. No, ne ravno nič, najela in plačala je svetovalca za nacionalizacijo. Hrvaška banka je zmanjšala napoved rasti BDP za letošnje leto, čeprav je bila ta že tako med najnižjimi v EU. Za vladajoče je to povsem nepomembno. Veliko raje namreč gradijo svoj rejting z ustvarjanjem napetosti s sosednjimi državami,« je dejal Grbin in dodal, da nekaterim volivcem to očitno ustreza.

Zaigrali Piranski zaliv

Podpredsednik SDP je še povedal, da bi si Hrvaška morala prizadevati, da z EU najde način, kako zaščititi umaške ribiče.

Podpredsednik opozicijske stranke se je nato lotil aktualnega spora o meji v Piranskem zalivu. »Hrvaška je zaigrala vse, kar se je zaigrati dalo,« je bil oster. Grbin meni, da je Slovenija sicer prekršila mednarodno pravo in »mučkala« z arbitražnim postopkom, Hrvaški pa da ni uspelo tega pojasniti mednarodni skupnosti. Politik trdi, da sta za neuspeh postopka prenehanja mednarodnega dogovora krivi Oreškovićeva in Plenkovićeva vlada. »In kje smo zdaj? Smo v situaciji, da Slovenija zagovarja odločitev, ki ji sicer ne ustreza, Hrvaška pa temu nasprotuje.«

Nesmiseln spor

Peđa Grbin meni, da je večina arbitražne sodbe v prid Hrvaški. Po njegovem mnenju bi morala država s Slovenijo podpisati sporazum, ki bi bil sicer osnovan na odločitvi arbitražnega sodišča, a z določenimi popravki, ki jih sramežljivo omenja tudi slovenska stran.