KONEC KARIERE?

Fotografa obtožena spolnega nadlegovanja

U.K.
16. 1. 2018, 20.45
Deli članek:

Glavna urednica založniške hiše Conde Nast Anna Wintour je zaradi obtožb prekinila pogodbo z modnim fotografom Mariem Testinom in Bruceom Webrom.

Arhiv časnika Novice Svet24
Naivno bi bilo pričakovati, da v modni industriji ni spolnega nadlegovanja.

Profimedia
Urednica Anna Wintour je dejala, da so jo obtožbe zelo razžalostile.

Razlog so številne obtožbe glede spolnega nadlegovanja manekenk in manekenov. »Sem dobra prijateljica z obema fotografoma in zelo težko mi je poslušati obtožbe, a jim tudi moram verjeti, saj jih je preveč, da bi to lahko ignorirali,« je povedala Wintourjeva. »Verjamem, da jima je iskreno žal, a obtožbe jemljem smrtno resno. Prav zato smo se pri Conde Nastu odločili, da prekinemo sodelovanje z njima,« je dodala urednica. 

Petnajst obtožb

Brucea je nespodobnega vedenja obtožilo petnajst deklet, ki še zmeraj sodelujejo s Conde Nastom. Weber je sodeloval s praktično vsemi največjimi modnimi podjetji, kot so Calvin Klein, Abercrombie in Fitcha. Dekleta so dejala, da jih je silil, naj se slečejo, čeprav za oglase to ni bilo potrebno, silil naj bi jih tudi, da se dotikajo druga druge. Weber naj bi jih otipaval z izgovorom, da jim kaže mesta na telesu, kjer se nabira največ energije. Webrovi odvetniki so sicer vse obtožbe zavrnili kot neresnične, sam fotograf pa se je opravičil, v smislu, da mu je žal, če se je katera od manekenk med njegovim snemanjem počutila neprijetno, a obtožb ni priznal. 

Profimedia
Bruce Weber naj bi dekleta otipaval in iskal energijske točke na njihovih telesih.

Mario

Zelo podobne obtožbe letijo na Maria Testina, ki je bil fotograf britanske kraljeve družine, delal pa je tudi za Conde Nast. Proti njemu je obtožnice vložilo trinajst moških modelov. Tudi on naj bi modele silil, da se slačijo pred njim in celo masturbirajo. Maneken Ryan Locke pa ga je obtožil celo poskusa posilstva. Zelo podobno kot v filmski industriji so tudi osebe v modni industriji pod velikim pritiskom. Še posebej na začetku kariere in osebe, ki v tem poslu nekaj veljajo, jih lahko brez težav izsiljujejo. In do zdaj so se lahko tudi izmazali, spolni škandali v Hollywoodu pa so vendarle pripeljali do tega, da krivce, če že ne kaznujejo, vsaj odstranijo, da tega ne morejo več početi.

profimedia
Mario Testino je bil tudi fotograf britanske kraljeve družine.