Strupena napihovalka

Preplah v mestu zaradi "tihega morilca", ki se skriva v kuhinjah

S.R.
16. 1. 2018, 11.14
Posodobljeno: 16. 1. 2018, 11.17
Deli članek:

V japonskem mestu Gamagori se soočajo s svojevrstno nevarnostjo, potem ko so mestne oblasti izdale opozorilo zaradi smrtonosnih rib fugu.

Profimedia
Fugu na Japonskem velja za specialiteto.

Lokalna trgovina v mestu Gamagori je pomotoma prodala pet paketov z neočiščenimi ribami vrste fugu. Tri so že izsledili, dva pa na usodo domnevno še vedno čakata v kuhinjah nič hudega slutečih ljubiteljev te specialitete. Jetra te ribe napihovalke vsebujejo smrtonosen strup tetrodotoksin, ki je ob nepravilni pripravi pogosto usoden. Fugu je draga sezonska specialiteta, ki se zlasti v zimskem času uživa surova kot sašimi ali pa kuhana v juhi. Tetrodotoksin, za katerega ni protistrupa, poleg jeter vsebujejo tudi drugi prebavni organi in koža, za pripravo te jedi pa je potrebna posebna licenca, ki jo je mogoče pridobiti s temeljitim usposabljanjem. Ta nevrotoksin v končni fazi povzroči ohromelost dihalnih mišic, brez hitre pomoči pa žrtev umre zaradi zadušitve.

Profimedia
Usodna je lahko že manjša napaka med pripravo jedi.

Na Japonskem vsako leto zabeležijo večje število zastrupitev s tem toksinom. Čeprav se vsi primeri ne končajo s smrtjo, je novica o tihem morilcu, ki ga je nekdo domov odnesel v nakupovalni vrečki, vseeno razlog za strah in trepet med prebivalstvom. Mestne oblasti so meščane pozvale, naj potencialno smrtonosne kose ribe nemudoma vrnejo prodajalcu.

Profimedia
Posušena specialiteta.