Grožnja balistične rakete

Kako so reagirali po alarmu, ki je napovedal pogubo

G.G.
14. 1. 2018, 19.53
Posodobljeno: 14. 1. 2018, 19.57
Deli članek:

Prebivalci Havajev so na različen način reagirali na obvestilo o (lažnem) raketnem napadu.

Profimedia
Civilna zaščita je čez kakšnih 15 minut javnost pomirila z vestjo o lažnem alarmu.
Profimedia
Takšno sporočilo so prejeli prebivalci Havajev.

Nekateri so v grozi pred domnevnimi severnokorejskimi balističnimi raketami iskali zatočišče, drugi so stoično kontemplirali o tem, da če že pride konec, se bo to vsaj zgodilo na čudovitih Havajih.

Študent Hassan Deen je za BBC povedal, da je ob zvoku alarma skupaj z drugimi študenti stekel v kletno sobo in tam preždel več kot 45 minut.

Britanka Emma Hine je dejala, da so bile to njene najtežje minute v življenju. "Doma je hčerka Chloe, ne more se zgoditi, da se ne bi od nje poslovila," je dejala Emma in dodala, da je njen sin, ki je bil z njo na Havajih, doživel panični napad.

Strah je prežel tudi kosti profesionalnih igralcev golfa, ki so tekmovali na tem koncu. Večina je iskala zatočišče, drugače pa je reagiral Ameriški igralec golfa Justin Thomas. Usedel se je na kavč, odprl balkonska vrata, si zavrtel priljubljeno glasbo in si rekel: "Če je prišel moj čas. je pač prišel moj čas".

Kaj se je zgodilo? Nekdo od uslužbencev uprave za zaščito je pritisnil napačen gumb in ljudje so na telefone prejeli opozorilo, v katerem so lahko prebrali: "GROŽNJA BALISTIČNE RAKETE, KI LETI PROTI HAVAJEM. NEMUDOMA POIŠČITE ZAKLONIŠČE. TO NI VAJA."

Guverner Havajev David Ige se je opravičil za napako in zmedo, ki jo je povzročil lažni alrm. Dejal je, da so že uvedli preiskavo, obenem pa bodo poskrbeli, da se kaj takšnega ne bo ponovilo.