UMORI OTROK

Zamenjan: resnica bolj nenavadna kot fikcija

Urban Klančnik
13. 1. 2018, 07.15
Deli članek:

Leta 2008 je Clint Eastwood posnel film z naslovom Zamenjan (Changeling). In njegov scenarist Michael Straczynski ni mogel verjeti, da je zgodba resnična.

Arhiv
Gordon Stewart Northcott je priznal, da je umoril Walterja, a nato to priznanje preklical.

Film govori o materi Christine Collins. Njen devetletni sin Walter je izginil 10. marca 1928, in do danes nihče ne ve, kaj točno se je zgodilo z dečkom. Večina verjame, da je padel v kremplje ponorelega morilca Gordona Stewarta Northcotta, ki so ga poimenovali tudi morilec v kurnikih. Gordon je spolno zlorabil in umoril vsaj štiri dečke, ni pa jasno, ali je bil med njimi tudi Walter Collins. Gordon je namreč nekaj časa trdil, da je ubil tudi Walterja, nato pa je vse skupaj zanikal in dečkova mati je vseskozi verjela, da je njen sin še živ. 

Arhiv
Skoraj gotovo je, da je v krempljih gnusnega morilca Gordona pristal tudi Walter Collins.

Materin boj

Pet mesecev po izginotju Walterja Collinsa se je policistom javil deček iste starosti, ki je dejal, da je izgubljeni deček. Načelnik losangeleške policijske postaje J. J. Jones je bil izjemno vesel, da so dečka našli in tako rešili primer. Vendar pa je Christine vseskozi trdila, da otrok ni njen, in Jones jo je zaradi tega dal celo zapreti v umobolnico, češ da naj bi zaradi žalovanja za otrokom izgubila razum. Celo zobni odtisi so namreč kazali, da je otrok njen. Strokovnjaki so kasneje povedali, da to ni mogoče in da je Jones zelo dobro vedel, da otrok ni njen, a je hotel čim prej rešiti primer. Očitno so vedeli, da so naredili napako, a je niso hoteli priznati in so zato raje Christine zaprli v umobolnico. Film, Christine je upodobila Angelina Jolie, prikazuje, da naj bi policija na tak način rešila več »težav z ženskami«. Tako naj bi v umobolnico zaprli žensko, ki se je pritožila, da jo njen mož pretepa, in tako naprej. Seveda ni znano, ali je to res, a glede na primer Christine bi temu lahko kar verjeli. Jones je bil prepričan, da bo z zaprtjem Christine težav konec, a je njen primer prevzel Gustav Briegleb, znan nasprotnik losangeleške policije, ki si je tako rekoč dovolila vse, vključno z umori. Brieglebu je uspelo Christine spraviti iz norišnice, ko je deček, ki se je izdajal za njenega sina, priznal, da je v resnici 12-letni Arthur Hutchins, ki je zbežal od doma v Iowi. Arthur je povedal, da mu je neki brezdomec dejal, da je podoben Walterju, zato je odšel do policije v upanju, da bo lahko tako v Hollywoodu spoznal filmskega zvezdnika Toma Mixa.

Tožba

Christine je potem tožila policijo in Jonesa. 13. septembra 1930 je sodišče presodilo, da ji mora Jones plačati 10.800 dolarjev (danes bi to pomenilo okoli 125.000 evrov). Vendar Jones ni nikoli izplačal denarja. Christine je do smrti upala, da bo našla svojega pravega sina, a se to ni zgodilo. Vse kaže, da je bil Walter žrtev Gordona Northcotta, čeprav je pravzaprav njegov umor priznala Gordonova mati Sarah Louise Northcott. Gordonovi umori so bili tako grozljivi, da se je kraj, kjer je preživel, preimenoval iz Wineville v Mira Loma, da bi ljudje pozabili na to, kaj se je tam dogajalo. Gordon je na svoji kmetiji, kjer je v glavnem gojil kokoši, spolno zlorabil in umoril vsaj tri dečke. Dečke je imel zaprte v kokošnjakih, kjer jih je tudi mučil. Koliko dečkov je Gordon umoril, pravzaprav ni znano, saj so na kraju našli samo dele teles.

Arhiv
Mesto se je zaradi gnusnih umorov preimenovalo v Mira Loma.

Gnusni zločini, ki so pretresli svet

Leta 1926 je takrat 19-letni Gordon Stewart Northcott iz Kanade odpeljal (s privoljenjem staršev) svojega 13-letnega bratranca Sanforda Clarka na svojo kmetijo v Wineville (Kalifornija). Že prvi dan naj bi ga pretepel in spolno zlorabil. Silil ga je, da piše pisma svojim domačim o tem, kako dobro se počuti, a je leta 1928 na obisk prišla njegova sestra Jessie Clark, ki jo je skrbelo za brata. Povedal ji je, da se boji, da ga bo Gordon ubil, in da je že ubil štiri dečke. Jessie se je vrnila v Kanado in ameriškega konzula obvestila o tem, kar je izvedela od brata. Na kmetijo so nato 31. avgusta 1928 poslali dva inšpektorja, a le zaradi tega, ker so verjeli, da je Sanford v ZDA nezakonito. Na kmetiji so našli najstnika in ga aretirali. Gordon pa je videl inšpektorje in pobegnil s svojo materjo proti Kanadi; prijeli so ju v bližini Vernona (Britanska Kolumbija). Sanford je na sojenju dejal, da je Gordon ugrabil tri dečke, jih spolno zlorabil, umoril s pomočjo svoje matere, pomagati je moral tudi Sanford. Povedal je tudi, da je ugrabil in umoril tudi dečka mehiškega rodu. Sanford je priznal, da je moral zažgati trupla in nato s kladivom drobiti kosti, predvsem lobanje. Umorjeni so bili Lewis in Nelson Winslow ter Walter Collins. Ime četrte žrtve ni znano. Policija je na kmetiji našla dele kosti, celotnih trupel pa niso nikoli odkrili. Gordon je med preiskavo v Kanadi povedal, da je umoril pet dečkov, a ni nikoli razkril imen ali krajev, kjer naj bi bili pokopani. Gordonova mati Sarah Louise Northcott je bila obsojena na dosmrtno ječo, Gordona pa so obesili 2. oktobra 1930.