Šokantni podatki evropskih raziskav

Spolno nasilje nad ženskami: številke vas bodo pretresle

M.V.
12. 1. 2018, 07.00
Deli članek:

V 21. stoletju je bil dosežen napredek na področju ozaveščanja javnosti in žrtev spolnega nasilja, nekateri podatki pa so še vedno šokantni.

Čeprav je javnost bolj ozaveščena o problemu, veliko spolnih napadov še vedno ostane neprijavljenih.

Skoraj nihče na zahodu ni pričakoval tako visokih številk primerov spolnega nadlegovanja oziroma kršitve spolne nedotakljivosti. Ozaveščanje javnosti, predvsem njenega ženskega dela, je gotovo odigralo pomembno vlogo pri boju zoper spolno nasilje. V preteklem letu je bolj kot kadarkoli spolno nasilje nad ženskami postalo del širše javne razprave in številne ženske so se opogumile spolne napade prijaviti. To je tudi razlog, da je statistika naglo narasla. Potem ko Hollywood in celotne Združene države še vedno stresajo posledice verižne reakcije, ki so jo z javnimi priznanji sprožile žrtve zlorab filmskega režiserja Harveyja Weinsteina, se je požar razširil po vsem svetu.

Združeni narodi opozarjajo, da je več kot ena tretjina žensk na svetu v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom.

Šokantne ugotovitve v Bruslju

Univerza v Gentu je po naročilu belgijske državne sekretarke za enake možnosti Biance Debaets izvedla raziskavo o spolnem nadlegovanju žensk v belgijski in evropski prestolnici. Rezultati, ki jih je univerza pred dnevi objavila, pa so presenetili celo aktiviste. Izsledki namreč kažejo na to, da je bilo kar 88 odstotkov žensk izpostavljenih spolnemu nadlegovanju na ulicah glavnega mesta. Dobra polovica vključenih v raziskavo tudi trdi, da so že bile žrtve fizičnega nasilja. Vsaka tretja ženska se še vedno bori s posledicami napadov. To pomeni, da je bilo nasilja nad ženskami še vedno več, kot kažejo uradne statistike. Kot je dejala Debaetsova, bodo z uvedbo aplikacije HandsAway (roke stran) olajšali postopek prijave spolnih nadlegovanj in napadov. Podobna aplikacija je že v uporabi v Franciji. V Evropski uniji je bilo leta 2015 po podatkih Eurostata prijavljenih 215.000 primerov spolnega nasilja, od tega 80.000 posilstev.

Ženske so po opozorilu ministrice za delo Anje Kopač Mrak spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu izpostavljene, odkar so množično vstopile v sfero dela. 

Kako je v Sloveniji

Na generalni policijski upravi so nam postregli s statističnimi podatki o številu obravnavanih kaznivih dejanj po poglavju KD zoper spolno nedotakljivost, žrtve pa so ženske med letoma 2012 in 2016. Največ obravnav je bilo v letu 2013, in sicer 309, najmanj v letu 2015, 196. Število posilstev se giblje med 30 in 50 na leto, število spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let, pa se je v zadnjem obdobju prepolovilo s 146 na 60. Na letni ravni beležimo tudi okoli 15 primerov spolne zlorabe slabotne osebe in nekaj 10 primerov kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanje pornografskega gradiva ter manj kot 10 primerov pridobivanja oseb, mlajših od 15 let za spolne namene.