Epski snežni zameti

FOTO: Zaradi bele grožnje 13.000 turistov še vedno odrezanih od sveta

S.R./STA
10. 1. 2018, 08.12
Posodobljeno: 10. 1. 2018, 10.22
Deli članek:

Zaradi močnega sneženja je v švicarskem smučarskem letovišču Zermatt približno 13.000 turistov in lokalnih prebivalcev še vedno dobesedno odrezanih od sveta.

Twitter/SevereWeatherEU
Bonneval-sur-Arc

FOTO in VIDEO: Zapadlo do 3 metre snega: bela odeja povsem prekrila njihova domovanja

Po včerajšnjih dramatičnih razmerah, ko je v nekaterih predelih Alp zapadlo kar do tri metre snega, nekateri kraji, zlasti smučarska letovišča, pa so bila povsem odrezani od sveta.

Reševalci si še vedno prizadevajo, da bi se prebili do Zermatta na Matterhornu, kjer je še vedno ujetih okoli 13.000 ljudi. Da bi jim to uspelo, morajo najprej usposobiti železniško progo. Ta je skupaj s lokalno cesto, ki vodi do letovišča, zaradi nevarnosti snežnih plazov še vedno zaprta. Z nadzorovanimi detonacijami jo želijo najprej obvarovati pred plazovi, nato pa se prebiti do ljudi, ki sicer domnevno niso ogroženi. To naj bi jim po besedah vodje operacije Bruna Jelka uspelo še danes. Ko jim bo območje uspelo zavarovati, bodo morali železniško progo še očistiti snega. Sneženje je sicer ponehalo.

Ogromne količine novozapadlega snega in zlasti snežni plazovi so od sveta odrezali tudi vasico Bonneval-sur-Arc severovzhodu Francije. Na nekaterih mestih so cesto zaprli celo do 7 metrov visoki snežni nanosi, ki so se jih morali lotiti s težko mehanizacijo.