Preiskovalci izgubljeni

Zbolevajo za redko obliko raka in nihče ne ve, zakaj

U.K.
9. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Očesni rak je med najredkejšimi oblikami raka, zato je večje število obolelih pravi šok.

Facebook
Za rakom na očesu je zbolela tudi mlada mamica Jessica Boesmiller.

Google maps
Nenavadno je, da je toliko primerov prav na območju mesta Huntersville.

Po statistiki se očesni melanom pojavi pri petih osebah na milijon oseb, kar ga uvršča med bolj redke oblike raka. Zato so preiskovalci v mestu Huntersville v ameriški zvezni državi Severna Karolina, šokirani, da se je rak pojavil že pri okoli dvajsetih osebah. In kar je še bolj nenavadno, očesni rak je precej pogostejši pri moških, v primerih v Huntersvillu, kjer živi 54.000 prebivalcev, pa so po večini zbolele mlajše ženske. Šest jih je mlajših od 30 let, tri so bile še srednješolke. In žal so štiri osebe zaradi bolezni že umrle.

Preiskava

Čeprav so državni funkcionarji dejali, da povečano število primerov v mestu ni nič posebnega, pa to nikakor ne drži, kar so potrdili tudi zdravniki. Zato so meščani zahtevali natančno preiskavo, ki pa vsaj za zdaj ni pokazala ničesar. Preverili so vodo, morebitno onesnaženje zraka in tako naprej, a raziskave niso pokazale nič nenavadnega. Obstaja teorija, da je ta vrsta raka povezana z ultravijoličnimi lučmi in solariji, vendar gre le za teorije.

Očesni rak

Za zdaj ne vemo, kaj povzroča očesnega raka. Morda gre za genetsko težavo, a v primerih v Huntersvillu niso našli nobenih genetskih povezav med pacienti. Bolezen se največkrat pojavi pri ljudeh, ki so bolj svetle polti, stari okoli 55 let, vendar se lahko pojavi pri komerkoli, ne glede na raso ali starost.

Smrt Kenan Colbert Koll

Že leta 2014 je za posledicami očesnega raka umrla Kenan Colbert Koll, ki je bila dijakinja na šoli Hopewell. Prav s te šole je največ obolelih, zato se poraja novo vprašanje – zakaj nekateri zbolijo in drugi ne. Mati nesrečne Kenan že dolgo dela na šoli, pa nima nikakršnih zdravstvenih težav. In prav zaradi tega meščani zahtevajo odgovore, mestne oblasti pa so zagotovile 100.000 dolarjev (približno 83.000 evrov) za raziskave. Prva naloga preiskovalcev je, da ugotovijo, zakaj je ravno v tem mestu toliko primerov očesnega raka, in nadalje, kaj to bolezen povzroča. Gotovo ni naključje, da je število obolelih prav tam tako veliko.