Snežni vihar

FOTO in VIDEO: Zapadlo do 3 metre snega: bela odeja povsem prekrila njihova domovanja

J.P.
9. 1. 2018, 10.45
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 14.03
Deli članek:

Snežne razmere so ljudem kratile spanec.

Profimedia
Cervinia je odrezana od sveta.

Alpe so prejele obilno pošiljko snega.

Italija, Švica in Francija

Obilno sneženje ponoči v Sestrieru na severu Italije naredilo svoje – snežni plaz je zasul stanovanjsko poslopje, pri čemer pa žrtev ni bilo. So pa morali evakuirati 29 ljudi. Zaradi obilnega sneženja sicer ostajajo odrezana smučarska letovišča Sestriere, Cervinia, Cogne in Gressoney v Piemontu in dolini Aoste. Nevarnost plazov ostaja visoka, v nekaterih delih doline Aoste so danes razglasili celo najvišjo stopnjo nevarnosti, medtem ko na večini območij ostaja na četrti od petih stopenj. Posebej tvegano je turno smučanje in vsako smučanje zunaj urejenih smučišč.

Nič manj napeto ni v Švici. Razmere so se po najprej obilnem sneženju, nato pa otoplitvi in močnem deževju še posebej zaostrile v kantonu Wallis ob meji z Italijo, kjer so prav tako razglasili najvišjo nevarnost plazov. Cesta do smučarskega središča Zermatt na Matterhornu ostaja danes zaprta (tam je obtičalo približno 13.000 turistov), v Vispu so morali reševati 20 ljudi, ker so ogromne količine blata ogrožale. Železniška povezava z Vispom v smeri Zermatta je prekinjena. Močan vihar s snegom in dežjem je ponoči zajel tudi Wengen v Švici. Veter, ki je pihal v sunkih skoraj do 200 kilometrov na uro, je povzročil ogromno škodo na infrastrukturi. 

Poročila o obilnem sneženju prihajajo tudi iz Francije – sneg je ohromil Val Thorens, Bonneval-sur-Arc, Tignes in Val d’Isere.

V galeriji si lahko ogledate razmere v Cerviniji.