Brutalni pretep

Nove podrobnosti o pretepu na tekmi

M.K.
17. 12. 2017, 11.42
Deli članek:

Po najnovejših informacijah je najverjetnejši vzrok brutalnega pretepa na nogometnem derbiju v Beogradu povezan z neplačanimi provizijami za prestop igralcev.

Profimedia

Po poročanju Jutarnjega lista naj bi viru blizu preiskovalcem dogodka povedali, da naj bi se pretep zgodil zaradi neplačane provizije za dva igralca Partizana v klub italijanske prve lige.

Napad naj bi pomagal urediti hrvaški menedžer, ki je posredoval in pomagal naročniku napada. Sprva se je govorilo, da naj bi šest napadalcev iz Hrvaške dobilo 5000 evrov, nato o 10 tisočakih, sedaj pa naj bi bila ta vsota za vse skupaj visoka že 150 tisoč evrov (25 tisoč evrov po osebi). Sestanek, kjer so se dogovorili za napad, pa naj bi bil organiziran ob koncu preteklega tedna v enem izmed beograjskih hotelov. Zaradi interesa preiskave teh informacij niso potrdili na policiji.

Napad kot posledica maščevanja zaradi neizplačane provizije?

Glede motiva napada naj sicer noben od šesterice pridržanih napadalcev policiji ne bi želel povedati ničesar. Poznavalci razmer pa menijo, da najverjetneje ni šlo za boj za oblast na tribunah, o čemer se je sprva pisalo. Takšni boji naj bi namreč potekali na manj pomembnih tekmah, ko ni prisotne tako veliko policije kot na največjem derbiju v Srbiji. Tako je za njih verjetna možnost, da bi neizplačana provizija od več milijonov vrednih prestopov lahko bila motiv za napad. Partizanu bi namreč ob prihodnjih incidentih lahko grozila prepoved nastopa v Evropi, kar bi klubu prineslo veliko finančno škodo.

Grozi jim do 12 let zapora

Šest hrvaških napadalcev naj bi želelo izzvati še večji pretep, kjer bi bilo poškodovanih več sto ljudi, zaradi česar bi se verjetno tudi mnogo lažje skrili v množici in ostali neprepoznani. Napadalci se sicer še vedno nahajajo v priporu, po tem ko jim ga je v petek odredil preiskovalni sodnik. Grozi jim do 12 let zaporne kazni, če pa bi kdo pristal na prostosti, bi ga ob prečkanju meje prijela hrvaška policija.

Zdravnica osramotila huligane

Med tem se je na družbenem omrežju oglasila tudi zdravnica, načelnica oddelka za nevrologijo v srbskem kliničnem centru. »Obmolknem vsakič, ko vidim kaj takega. Vsak dan se trudim pozdraviti ljudi, ki zdravijo bolne in se borijo, da bi preživeli. Potem pa vidim huligane, ki se igrajo s svojimi življenji, kot da so jim povsem brezpredmetna. Vprašajte se koliko bolnih otrok bi dalo vse za vaše zdravje, ki ga iz objestnosti sami ogrožate,« je zapisala zdravnica.

Reuters
Hrvaške pretepače so slekli, pretepli in opekli z baklami.