Nedemokratični voditelji

Kako prepoznati voditelja tirana?

M.K.
17. 12. 2017, 10.40
Posodobljeno: 17. 12. 2017, 10.52
Deli članek:

Skozi zgodovino lahko spremljamo podobne vzorce s katerimi so vladarji želeli povečati svojo moč in vpliv. Tudi danes so težnje po nedemokratičnih prijemih vse večje, zato si velja pogledati, katere so tiste lastnosti, ki jih imajo nedemokratični voditelji.

Youtube
Med voditelji, ki imajo vse naštete lastnosti lahko najdemo tudi Adolfa Hitlerja.

Robert Reich, ameriški politični komentator, profesor in član številnih ameriških vlad od predsednika Geralda Forda, Jimmya Carterja do Billa Clintona, pri katerem je v letih 1993 do 1997 vodil ministrstvo za delo, je zbral sedem najznačilnejših lastnosti tiranov, ki premočno spominjajo na ravnanja nekaterih današnjih voditeljev.

Reuters
Reich našteva lastnosti tiranov, ki jih z lahkoto pripišemo tudi današnjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. 

Ena izmed lastnosti je, da pretiravajo s tem kakšen mandat so dobili za vladanje. Nasprotnike obtožujejo, da so poneverili volitve in za slabši rezultat obtožujejo medije. Lastnost tiranov je po mnenju Reicha tudi ta, da javnost obrnejo proti medijem, ki jih zaničujejo in obtožujejo zavajanja in laži. Zato sami raje komunicirajo z množicami neposredno, pogosto pa pri tem prav sami širijo laži.

Za ekonomske težave v državi kot pravi Reich krivce vidijo v tujih elementih, kot so na primer migranti, verske in druge manjšine. Vsem drugače mislečim pa grozijo in omejujejo civilne svoboščine. Med lastnostmi tiranov pa Reich našteje tudi imenovanje družinskih članov na pomembne varnostne položaje in imenovanje generalov na pomembna politična mesta. Kot še zaključi, svoje finančne posle skrivajo pred javnostjo in ne ločujejo med svojimi zasebnimi in javnimi financami.

Na spodnji video povezavi si lahko pogledate celoten posnetek.