Brutalni pretep

So Hrvate res plačali, da izzovejo kaos na tekmi?

R.T.
17. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Po brutalnem pretepu med navijači Partizana v Beogradu se stvari vse bolj zapletajo.

Reuters
Hrvaške pretepače so slekli, pretepli in opekli z baklami.

Nekateri srbski mediji so pisali, da naj bi vse skupaj zapisal eden od funkcionarjev kluba, ki naj bi želel odstraniti določene skupine navijačev.

Policija je v petek namreč aretirala šest hrvaških državljanov, ki so bili v pretepu tudi najhuje poškodovani. Srbski mediji poročajo, da naj bi šlo za Ivana Miškovića, Stjepana Mihovilovića, Hrvoja Bakovića, Jakova Podruga, Anteja Firića in Damirja Tovarovića. Iz bolnišnice so sporočili, da je šesterica na intenzivni negi, huje pa je bil poškodovan Ante Firić, ki naj bi imel tudi poškodbe možganov. Šesterica naj bi prišla iz Splita, po pisanju srbskih medijev pa naj bi bili plačani, da izzovejo pretep in kaos na stadionu med nogometno tekmo med Crveno zvezdo in Partizanom. 

Kikbokser

Med priznanimi udeleženci pretepa je hrvaški kikbokser Damir Tovarović (26), ki je pred leti osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v kikboksu, bil je tudi na turnirju K-1 in bil boksarski prvak Hrvaške. Damir je sicer član kluba Pitbull Split. Klub naj bi bil povezan s skrajnimi desničarskimi skupinami, ki poveličujejo ustaško ideologijo na Hrvaškem, poročajo nekateri viri. Srbska policija je sporočila, da so pri Damirju našli večjo količino narkotikov, več pa za zdaj niso želeli sporočiti. Kaj je šesterica, preostali člani naj bi bili tudi stari znanci hrvaške policije, počela na tekmi, ni znano, a naj bi jih najela ena od frakcij navijačev Partizanov kot neke vrste plačance. Druga skupina naj bi najela Madžare. Nekateri srbski mediji celo pišejo, da naj bi jih najel eden od funkcionarjev kluba. Tako hrvaški kot srbski mediji poudarjajo, da nihče od aretiranih (in poškodovanih) še ni zahteval pomoči hrvaškega konzulata.

Reuters
Damir Tovarović je bil hrvaški boksarski prvak in tretji na svetovnem prvenstvu v kikboksu.

10.000 EVROV

Srbski mediji so tudi pisali, da naj bi bili huligani plačani po 10.000 evrov, da izzovejo kaos in nered na tribuni navijačev Partizana. Po nekaterih informacijah bi morali izzvati precej hujši nered, kot je bil ta, in bi moralo biti na tisoče razbitih glav. Ali so bile številke res tako visoke, je seveda nepotrjena informacija, prav tako, ali je sploh šlo za najete huligane, a vendar vse kaže na to. Očitno je razkol med dvema večjima skupinama navijačev vse večji, in kot kaže, bi moralo na večnem derbiju priti do odločilne bitke za prevlado nad južno tribuno.

Reuters
Pri pretepu za poskus prevzema južne tribune in nadzor nad navijaškimi skupinami Partizana.

Pripadniki Torcide

Hrvaški mediji so hitro zapisali, da hrvaški državljani, ki so bili aretirani v Beogradu, niso člani splitske navijaške skupine Hajduka, Torcida, vendar po zatrjevanju neimenovanih virov nimajo le povezave z navijaško skupino, ampak tudi s splitskim podzemljem, pri vsem skupaj pa naj bi šlo za prevlado nad trgom drog.