Trumpovo izmikanje

Trump trdi, da ju ni nikoli videl, čeprav se je z njima slikal

M.K.
15. 12. 2017, 20.30
Deli članek:

V zadnjih mesecih ZDA pretresajo številni spolni škandali v svetu zabave in politike. Devetnajst žensk pa je Donalda Trumpa že pred lansko izvolitvijo obtožilo spolnega nadlegovanja.

Profimedia
Donald Trump se z izjavami glede obtožb o spolnem nadlegovanju vse bolj zapleta.

Trump je v torek o obtožbah na njegov račun na twitterju zapisal, da gre za lažne novice, saj se ni nikoli srečal z nobeno izmed žensk, ki ga obtožujejo nadlegovanja.

Jill Harth je Trumpa obtožila poskusa posilstva in dejala, da jo je večkrat nadlegoval, čeprav je vedel, da je v zvezi.

Po spletu pa so zatem zakrožile fotografije, ki dokazujejo, da Trump ni govoril resnice. V torek je revija People kmalu po njegovem tvitu objavila fotografijo iz leta 2005, na kateri je Donald Trump skupaj z Natasho Stoynoff in nosečo Melanio na svojem posestvu Mar-a-Lago, ki ga še danes pogosto obiskuje. Natasha je Trumpa obtožila, da jo je potisnil k zidu in na silo poljubil na usta.

twitter
Revija People je objavila fotografijo, na kateri ob Trumpu na levi stoji Natasha Stoynoff, ki ga je obtožila spolnega nadlegovanja in za katero Trump trdi, da je nikoli ni videl.

Trumpove kontradiktorne izjave

Oseminosemdesetletni demokratski kongresnik John Conyers je moral po več kot pol stoletja odstopiti s položaja, ker je ženski, ki jo je nadlegoval, plačal za molk, in to celo iz javnih sredstev. Zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju sta morala svoj odstop najaviti demokratski senator Al Franken in republikanec Trent Franks.

Kmalu zatem pa je po spletu zakrožila še ena fotografija. Na njej Trumpu družbo dela Jill Harth. V zgodnjih osemdesetih naj bi jo Trump spolno nadlegoval, obtožila ga je poskusa posilstva. V tistem času sta z njenim partnerjem želela od Trumpa pridobiti finančno pomoč za festival. Januarja 1993 sta obiskala Mar-a-Lago, kjer naj bi proslavili sklenjen dogovor. Ko so hodili po Trumpovem posestvu, pa naj bi Trump Harthovo zvlekel v eno izmed otroških sob, jo porinil proti steni in jo želel sleči, medtem ko je bil njen partner v sosednji sobi. »Vprašala sem ga, kaj počneš,« je dogodke že pred časom opisovala Jill. V tistem času je bil Trump že ločen od prve žene Ivane in v razmerju s svojo tedaj bodočo ženo Marlo Maples. Tudi pozneje naj se Trump ne bi ohladil. Kot pravi Jill, ji je govoril, naj bo raje z njim kot z njenim fantom, ki naj bi ga označil za zgubo.

twitter
Tudi Harthove (levo), ki je Trumpovo spolno nadlegovanje prijavila sodišču, naj Trump, kot pravi, ne bi poznal, čeprav je v intervjuju in na sodišču trdil drugače.

Sprva privolila v molk

Senator Al Franken je ob odstopu opozoril na to, da sam odstopa, medtem ko človek, ki se je javno hvalil z napadi na ženske, sedi v Ovalni pisarni, drugi pa kandidira z njegovo podporo za senat.

Leta 1997 je vložila tožbo proti Trumpu, vendar sta se pozneje poravnala. Matt Viser je ob tem na twitterju zapisal, da Trump na sodišču in v intervjuju z njim ni zanikal, da bi jo poznal. Kot je dejala Jill, pa jo je Trump pozneje prosil, naj te zgodbe več ne omenja, v kar je po njenih besedah tudi privolila, pozneje pa je spremenila mnenje, ko je za medije Trump dejal, da njen primer ni vreden omembe.

Poplava obtožb o spolnem nadlegovanju v ZDA se je sicer začela s producentom Harveyjem Weinsteinom in razširila v politiko, kjer so obudili tudi obtožbe na račun Trumpa. K odstopu so ga pozvali številni senatorji. »Imamo predsednika, ki je na posnetku priznal, da je napadel ženske. Upam, da je pozoren na vse, kar se dogaja, in bo odstopil,« je že prejšnji teden tvitnil Bernie Sanders. Trump se je namreč pred leti sam hvalil, da lahko z ženskami počne, kar želi, ker je slaven. Podprl pa je tudi republikanskega kandidata za senat Roya Moora, obtoženega spolnega nadlegovanja mladoletnic. Čeprav se odstopi vrstijo, Trumpovega odhoda (še) ni pričakovati.