Eksplozija

Nesreča v centru za distribucijo zemeljskega plina: Tako majhna napaka, posledice pa tako hude

J.P./STA
14. 12. 2017, 10.01
Posodobljeno: 14. 12. 2017, 10.38
Deli članek:

Vzrok za torkovo nesrečo v največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March najverjetneje leži v na novo nameščenem filtru za plin, imenovanem separator.

Reuters
Vzrok nesreče v avstrijskem centru za distribucijo plina je bil najbrž nov filter.

Po nesreči je bil do konca dne okrnjen prenosa plina v druge države. Iz centra namreč distribuirajo zemeljski plin tudi v Nemčijo, Italijo, Francijo, Hrvaško, Madžarsko in tudi v Slovenijo.

Na to v preiskavi incidenta, ki je terjal smrtno žrtev in več ranjenih, kaže vse več indicev, je sporočil upravljavec centra.

Preiskovalci po navedbah Gas Connect Austria izhajajo iz tega, da je nesrečo povzročil pokrovček filtra separatorja. Ta naj bi se odvil, z vso silo udaril v drug del naprave in tudi to poškodoval. Kasneje se je plin, ki je začel uhajati, vnel, pri čemer je prišlo do požara na dveh izstopnih mestih, domnevni potek opisujejo pri podjetju.

Eksplozija je v centru odjeknila v torek v jutranjih urah. Zahtevala je smrtno žrtev, 21 ljudi je bilo ranjenih.

Italija zaradi eksplozije brez 57 milijonov kubičnih metrov plina

Zaradi eksplozije je Italija ostala brez 57 milijonov kubičnih metrov ruskega plina, je danes dejal prvi mož italijanskega energetskega koncerna Eni Claudio Descalzi. "To je veliko," je opozoril in dodal, da je šlo za "neobičajno nesrečo".

Po Descalzijevi oceni nesreča v Baumgartnu ni bila nekaj običajnega. "V zadnjih 30 letih nisem še nikoli videl tovrstne eksplozije. Ugotoviti bomo morali, kaj točno se je zgodilo," je dejal.

Zaradi nesreče je Italija ostala brez 57 milijonov kubičnih metrov ruskega plina, kar je po njegovi oceni veliko. "Ni enostavno nadomestiti takšne količine. Uvozili smo več plina iz Libije in Alžirije ter se tako izognili črpanju strateških rezerv. Vedno je bolje, da se ne dotikaš rezerv, ki so lahko nujno potrebne v najhladnejših mesecih," je pojasnil.

Italija z uvozom pokrije 90 odstotkov svojih potreb po zemeljskem plinu. V prihodnje bo njena odvisnost od uvoza še večja. "Zato moramo diverzificirati države, iz katerih uvažamo plin," je opozoril Descalzi.