Prekinila je molk

Razpad imperija sramote: "Leta je bil moja pošast"

T.L.
14. 12. 2017, 10.00
Posodobljeno: 14. 12. 2017, 10.19
Deli članek:

"Ni šlo za to, ker bi bila gola z drugo žensko. Bilo je zato, ker bi bila gola z njo za Harveya Weinsteina. Ampak tega jim nisem mogla povedati", piše Salma Hayek o ozadju snemanja filma Frida.

Profimedia
Salma Hayek

Se je svet že "naveličal" izpovedi hollywoodskih igralk, ki opisujejo svoje izkušnje s producentom Harveyjem Weinsteinom, ki je desetletja poleg producentsko-filmskega imperija gradil še imperij sramote in v njem zbiral ženske, ki si jih je izbral za tarče spolnega nadlegovanja, izsiljevanja in tudi spolnih napadov? Morda, ampak Weinsteinov imperij sramote se zdaj "sesuva" in po desetletjih molka je preteklo dogajanje v časniku New York Times opisala še 51-letna Salma Hayek. Opisala je izkušnjo z Weinstainom v času, ko se je, kot pravi, lotila svoje največje ambicije – povedati zgodbo o mehiški umetnici Fridi Khalo.

Profimedia
Weinstein je trdil, da v filmu Frida ni dovolj seksi in da ga zato ne bo nihče gledal. Motil se je.

In če se Frida v svojem času ni želela pokoriti moškim, je bilo podobno tudi s Hayekovo, ki je zdaj opisala strah in borbo, ki jo je doživljala pred in za kamero z Weinsteinom. Ker je bil Weinstein znan kot strasten filmofil, ki se ni bal tveganj, si je Hayekova želela, da bi tedaj "njegova" producentska hiša Miramax prevzela produkcijo filma o Fridi. In bila je neizmerno vesel, ko je njej, mehiški igralki, ki je bila, kot piše, v Hollywoodu "nihče", veliki Harvey rekel "da". "Nisem pa se zavedala, da bom kmalu jaz tista, ki bo govorila ‘ne’", zdaj piše v New York Timesu. 

Reuters
Igralka pravi, da nikoli nisi vedel, s katerim Harveyem boš imel opravka: filmskih vizionarjem ali besnim maščevalcem.

Hayekova je opisovala, kako je morala večkrat zavrniti Weinsteinova seksualno obarvana vabila, ki jih ni manjkalo: od nenapovedanih obiskov in trkanja na vrata hotelskih sob (tudi ko je snemala filme za druge produkcijske hiše), zavrnitev tuširanja z njim; zavrnila je, da bi on njo opazoval med tuširanjem; zavrnila je, da bi jo masiral; zavrnila je, da bi jo masiral njegov gol prijatelj; zavrnila je, da bi jo oralno zadovoljil; zavrnila je, da bi bila gola z drugo žensko. Kot piše Hayekova, je bila beseda "ne" nekaj, kar je Weinstein najbolj sovražil. "In z vsako zavrnitvijo je prišel Harveyjev machiavellijski bes," piše Hayekova. 

Weinsteinov razpon taktike prepričevanja je obsegal tako prijazne in sladke besede kot tudi grožnje v napadu besa: "Ubil te bom, ne misli, da te ne morem."

Ko je videl, da ne bo dobil filma, kot ga je želel, je za vlogo želel drugo igralko. Na tej točki se je Hayekova obrnila na odvetnike, in to ne zaradi spolnega nadlegovanja, ampak zaradi tako imenovanega porušenega zaupanja. Kakorkoli že, Weinstein ji je  zato, da bi se je elegantno "znebil" – postavil, da v kratkem roku izpolni nemogoče pogoje: od ponovnega pisanja scenarija, do 10 milijonov dolarjev, ki bi jih morala zbrati sama za financiranje filma in še nekaj drugih pogojev. In Hayekova je na svoje in začudenje drugih uspela ter Weinsteina postavila pred dejstvo, da bo moral posneti film, ki si ga ni želel.

Hayekova piše, da se je ob začetku snemanja spolno nadlegovanje zaključilo, se pa je pogosteje pojavil njegov bes. Hayekovi je dejal, da vse, kar ima, je spolna privlačnost, česar pa v tem filmu ni videti in da ga zato nihče ne bo gledal. Da bi sploh končal film, je zahteval, da Hayekova posname prizor, v katerem bo gola s soigralko. "Tokrat je bilo jasno, da mi nikoli ne bo pustil, da dokončam film, če se njegova fantazija - tako ali drugače - ne uresniči. Ni bilo prostora za pogajanja. Moral sem reči da. Toliko let svojega življenja sem vložila v ta film. Snemali smo že pet tednov in veliko nadarjenih ljudi sem prepričala v sodelovanje," opisuje prelomne trenutke Salma. 

Na dan, ko bi morali posneti seksi sceno, je Hayekova "prvič in zadnjič v življenju na sceni doživela živčni zlom". Ljudem okoli nje je bilo to nenavadno, vendar niso poznali zgodovine s Harveyem. "Ni šlo za to, ker bi bila gola z drugo žensko. Bilo je zato, ker bi bila gola z njo za Harveya Weinsteina. Ampak tega jim nisem mogla povedati", piše Hayekova. S pomočjo pomirjeval in veliko napora so sceno posneli, Hayekova pa se je kasneje zaradi vsega umaknil iz procesa postprodukcije filma.

Profimedia
Igralka pravi, da ni bila težav v snemanju gole scene z žensko, ampak v tem, da bi moral to narediti za Harveya..

S tem njene borbe z Weinsteinom ni bilo konec – producent je bil namreč prepričan, da je film slab. In ko se je na testnih projekcijah pokazalo drugače, je bil znova besen. V epilogu je film Frida Weinsteinu prinesel tri oskarje, ki pa niso pomagali, da bi izkušnjo Hayekova pozabila. Le potlačila jo je globoko vase.

Weinstein - kljub drugačnim pogojem, ki so bili navedeni v sklenjeni pogodbi za snemanje Fride - Hayekovi ni nikoli ponudil vloge v kakšen od njegovih filmov. Leta kasneje ji je Harvey, ki se je poročil in, kot ji je dejal, uredil življenje, dejal, da je na filmu Frida opravila dobro delo, "naredila sva čudovito delo". Hayekova doda, da ni vedel, koliko ji pomenijo njegove besede: "Tudi ni vedel, kako globoko me je prizadel. Nikoli nisem pokazala Harveyu, kako me je ustrahoval.