Špekulanti

Resnica o bitcoinih: 40% vse valute si lasti le nekaj sto ljudi

B.K.
9. 12. 2017, 18.03
Deli članek:

Kripto-valuto, s katero služijo mnogi špekulanti, v rokah drži le nekaj sto velikih vlagateljev, ki bi lahko povzročili padec njene vrednosti.

Reuters

12. novembra je eden izmed večjih vlagateljev v kriptovaluto bitcoin premaknil skoraj 25.000 kripto-kovancev, v skupni vrednosti približno 159 milijonov ameriških dolarjev, na spletno borzo. Novica je kmalu nagnala strah v kosti manjšim vlagateljem, ki se bojijo, da jih bo vlagatelj prodal in s tem znižal vrednost te spletne valute, poroča finančni medij Bloomberg.

Vlagatelji, ki si lastijo velike količine bitcoinov, že nekaj časa predstavljajo strah za manjše vlagatelje. Aaron Brown, nekdanji menedžer skupine AQR Capital Management ugotavlja, da bi si naj približno 1000 vlagateljev lastilo kar 40 odstotkov vseh bitcoinov. Drugi analitiki pravijo, da je takšnih gigantov še manj. »Menim, da je takšnih ljudi le nekaj sto,« pravi Kyle Samani, eden izmed partnerjev pri družbi Multicoin Capital. »Verjetno se lahko pokličejo po telefonu in mislim, da se kličejo.«

Če bi ti veliki vlagatelji, ki jih v tujini imenujejo kiti (orig. whales), prodali le manjši del svojega premoženja v tej kripto-valuti, bi lahko cena bitcoinov strmo padla, še poroča Bloomberg.