Besedni napad

Po smrti Praljaka grožnje Mesiću

T.L./STA
6. 12. 2017, 07.45
Deli članek:

Bivši hrvaški predsednik Mesić dobil okrepljeno policijsko zaščito.

Arhiv Reporterja
Stipe Mesić

Visoki član HDZ Vladimir Šeks je napadel bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da je s sodelovanjem s sodiščem v procesu proti šesterici Hrvatov iz BiH zagrešil veleizdajo. Mesić je zaradi teh obtožb prejel grožnje s smrtjo, zdaj pa tudi okrepljeno policijsko zaščito. Mesić je opozoril, da bo Šeks odgovoren, če se mu bo kaj zgodilo.

Šeks je Mesića označil za enega glavnih odgovornih za dolgoletne zaporne kazni, ki jih je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v prizivnem postopku minuli teden potrdilo šesterici Hrvatov iz Bosne in Hercegovine. Obtožil je Mesića kot posredno odgovornega za samomor enega od obsojencev, generala Slobodana Praljaka.

Šeks, ki velja za neformalnega svetovalca hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, je v pogovoru za Novi list prejšnji teden trdil, da je Mesić lažno pričal na haaškem sodišču, kar je bilo, kot je dejal, ključno za prvostopenjsko kazen šesterici Hrvatov iz BiH leta 2013.

Po Šeksovih navedbah je Mesić podprl tezo haaškega tožilstva, da so prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman, nekdanji hrvaški obrambni minister Gojko Šušak in takratni poveljnik hrvaške vojske Janko Bobetko skupaj s šesterico obsojenih Hrvatov izvajali skupni zločinski načrt v BiH. Šeks je prav tako zameril Mesiću, ker je "na stežaj" odprl arhiv urada hrvaškega predsednika, "da bi čim bolj kompromitiral Tuđmana".

Iz HDZ izstopil leta 1994

Mesić se je s skupino somišljenikov ločil od Tuđmana in izstopil iz HDZ leta 1994 ravno zaradi nesoglasij glede politike takratnega hrvaškega državnega vrha do BiH. Predsedniške arhive je odprl v skladu s hrvaškim ustavnim zakonom o sodelovanju s haaškim sodiščem iz leta 1996.

Bivši hrvaški predsednik je v pogovoru za tednik Nacional v torek povedal, da bi se Šeks moral zavedati dejstva, da je "z ničemer podkrepljenimi obtožbami prevzel neposredno odgovornost za vse, kar bi se njemu (Mesiću) lahko zgodilo".

Nacional na svoji spletni strani navaja, da so Mesiću zaradi groženj s smrtjo, ki so sledile obtožbam za veleizdajo, dodelili okrepljeno policijsko zaščito.

Hrvaška policija preiskuje tudi grožnje s smrtjo, ki so jih zaradi izjav o Praljaku kot obsojenemu vojnemu zločincu prejeli nekateri hrvaški opozicijski politiki in novinarji. Grožnje je prejelo tudi nekaj novinarjev in medijev v BiH.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes kot nevarne in nesprejemljive označila napade na novinarje na Hrvaškem in BiH, ki so bili zaradi poročanja z omenjenega sojenja izpostavljeni žalitvam ali grožnjam z nasiljem ali celo smrtjo. Predstavnik Ovseja za svobodo medijev Harlem Desir je oblasti v obeh državah pozval k preiskavi groženj in zagotovitvi varnega delovnega okolja.