Mobilna verzija
17:05 11. december 2017

Žalost in bes: "Teden dni so nam lagali, kaj se je zgodilo"

T.L.
1 Posodobljeno: 09:19 / 24.11.2017

Luis Tagliapietra, oče mornarja Damiana, je dejal, da je mornarica potrdila, da je posadka umrla v eksploziji podmornice na globini 200 metrov.

podmornica_argentina

Svojci žalujejo. Foto: Profimedia

Konec je upanja za svojce 44 članov posadke argentinske podmornice. Pogrešana argentinska dizelska podmornica ARA San Juan je izginila minuli teden v južnem Atlantiku, po besedah svojcev pa je mornarica zdaj potrdila, da je na podmornici prišlo do eksplozije.

podmornica

Upanja, da bi 44 članov posadke preživelo in da bi jih uspelo rešiti, je tako konec. Svojci pogrešanih so se na zadnjo novico o izginuli podmornici odzvali z žalostjo in besom.

Zbrali so se v pomorskem oporišču Mar del Plata in od odgovornih zahtevali odgovore na številna vprašanja. S solzami v očeh so vodstvo mornarice obtožili, da so jim v zadnjem tednu dni, odkar je podmornica izginila, lagali. Drugi pa za nesrečo obtožujejo vlado, češ, da se je nesreča zgodila zaradi nezadostnih vlaganj in korupcije v argentinski vojski. To naj bi bil razlog, da je vojna oprema v slabem stanju.

ARA San Juan_podmornicva

"Ubili so mojega brata, pankrti. Vse so ubili, ker so jih odpeljali na plovbo v podmornici, ki se je skoraj razpadla,” je po poročanju BBC dejal razburjeni moški, ki je imel med posadko brata.

"Gadje, lagali so nam teden dni o tem, kaj se je zgodilo," je dejala žena enega od mornarjev. 

argentina_podmornica_ARA San Juan

Konec je upanja za posadko. Foto: Profimedia

Luis Tagliapietra, oče mornarja Damiana, je dejal, da je mornarica potrdila, da je posadka umrla v eksploziji podmornice na globini 200 metrov.

Na podmornici je bilo 44 članov posadke pod vodstvom kapetana Pedra Martina Fernandeza. Med njimi je bila tudi ena ženska, Eliana Maria Krawczyk. 35-letna častnica v argentinski mornarici je bila prva ženska častnica, ki je v tej državi služila na podmornici. Njen oče jo je klical "kraljica morja".

Vaš prispevek