"Nesprejemljiva potnica"

V Zagrebu nekdanjo prosilko za azil zavrnili na letališču

S.R./STA
23. 11. 2017, 16.47
Posodobljeno: 23. 11. 2017, 16.54
Deli članek:

Hrvaška letalska družba Croatia Airlines je danes potrdila, da so v sredo zavrnili prevoz 46-letni ekvadorski državljanki Rosario R. L. zaradi neustreznega potnega lista, ter zavrnila trditve hrvaške jezuitske službe za begunce, da je šlo za diskriminacijo donedavne prosilke za azil na Hrvaškem.

Profimedia
Pri letalski družbi pravijo, da bi Rosaria potrebovala tranzitni vizum.

Jezuitska služba za begunce (JRS) je danes objavila, da Croatia Airlines v sredo zvečer v Zagrebu ni dovolila na svoje letalo za Frankfurt 46-letnici, čeprav je imela veljavni potni list in enosmerno letalsko vozovnico do svoje domovine v Južni Ameriki. Predstavniki JRS so spremljali Rosario R.L. na zagrebškem letališču, a niso uspeli prepričati odgovornih v hrvaški letalski družbi, naj sprejmejo potnico na letalo.

Potepala se je po mestu

Zgodba o 46-letni Ekvadorki je prišla v javnost sredi poletja, ko so ji Zadrčani pomagali, ker se je kot brezdomka več dni potepala po mestu. Takrat je izjavila, da je bila žrtev tatov, ki so jo oropali. Nato so jo hrvaške oblasti namestile v enega izmed centrov za tujce.

Hrvaški mediji so prav tako poročali, da je na Hrvaško prišla iz Črne gore avgusta letos mimo mejnega prehoda na območju Dubrovnika. Nekaj dni za tem naj bi jo hrvaška policija dobila pri ilegalnem poskusu prehoda hrvaško-slovenske meje. Neuradno naj bi bila žrtev tihotapcev ljudi.

Ženska je ostala na Hrvaškem kljub temu, da je iz ekvadorskega veleposlaništva v Nemčiji dobila začasni potni list za vrnitev, ki ji omogoča samo vrnitev v domovino. Tovrstni potni list izdajajo v primeru izgube ali kraje dokumentov, kar je 46-letnica doživela na Hrvaškem.

O kraji obstaja tudi potrdilo hrvaške policije v angleškem jeziku, so zatrdili jezuiti. Kot so dodali, je tudi hrvaška mejna policija na letališču priznala veljavnost potnih dokumentov ekvadorske državljanke. Hrvaški letalski družbi so med drugim očitali, da je zavrnila, da bi v pisni obliki pojasnila svoje razloge. Menijo, da je šlo za diskriminacijo potnice.

"Nesprejemljiva potnica"

Croatia Airlines je danes potrdila, da je 46-letnica imela začasni potni list, ki ne velja za potovanja s Hrvaške v Nemčijo. Kot so pojasnili, je potrebovala tudi tranzitni vizum, ki ga določa schengenski red za potovanja iz države, ki ni v območju schengna, v državo članico schengna.

Prevoz 46-letnice so zavrnili tudi zato, ki naj bi imela status "nesprejemljive potnice" in bi tvegali finančno kazen in obveznost, da bi 46-letnico morali vrniti na Hrvaško na stroške družbe, so še zapisali v sporočilu za javnost. Kot so še izpostavili, niso dobili nobenih zagotovil, da potnica ne bo zaprosila za azil v Nemčiji, kar bi družbi lahko povzročilo več kot 10.000 evrov kazni.