Sodba Mladiću

Vučić o pogledu v prihodnost, Plenković o primernosti sodbe

T.L./STA
22. 11. 2017, 16.03
Posodobljeno: 22. 11. 2017, 16.10
Deli članek:

"Srebrenica mora ostati v našem spominu tudi kot opomin mednarodni skupnosti, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ne ponoviti, ne dopustiti," so poudarili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

arhiv Reporterja
Ratko Mladić

Z obsodbo bivšega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića na dosmrtno kazen za genocid v Srebrenici ter druge zločine med vojno v BiH, je haaško sodišče danes znova potrdilo, da takšni zločini nimajo roka zastaranja. Hkrati je pomembno sporočilo vojnim hudodelcem, tudi v drugih delih sveta, da bodo za svoja dejanja odgovarjali, so sporočili z MZZ.

Kot so še poudarili na zunanjem ministrstvu, je današnji dan tudi priložnost, da se ponovno spomnimo vseh žrtev vojne v Bosni in Hercegovini. "Srebrenica mora ostati v našem spominu tudi kot opomin mednarodni skupnosti, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ne ponoviti, ne dopustiti," so poudarili.

V skladu z mednarodnim pravom in prizadevanji za preprečevanje nekaznovanosti pričakujemo dosledno izvršitev sodbe, ki je izjemnega pomena za preživele, svojce umrlih in tistih, ki še vedno veljajo za pogrešane.

Zaključek sodnih procesov proti posameznikom, obtoženim za zločine in grozodejstva, storjena na območju nekdanje Jugoslavije, ter sprejemanje resnice, sta ključna pogoja za proces sprave v regiji, so še zapisali.

arhiv Reporterja
Ratko Mladić

EU o zavezi do sprave

Evropska unija je pozvala države na Balkanu, naj počastijo spomin na žrtve vojne na območju nekdanje Jugoslavije s prizadevanji za spravo, potem ko je haaško sodišče Mladića obsodilo na dosmrtni zapor zaradi zločinov med vojno v BiH, tudi genocida v Srebrenici.

Evropska unija ni želela podrobno komentirati sodbe, a v izjavi je izpostavila, da je spomnila na "nekatere najbolj temačne in tragične dogodke" v nedavni evropski zgodovini, vključno s pokolom več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov leta 1995 v Srebrenici.

"EU verjame, da so vse države v regiji odločene in zavezane prizadevanjem za spravo, regionalno sodelovanje ter dobrim sosedskim odnosom. Od vseh političnih voditeljev v regiji pričakujemo, da bodo počastili spomin žrtev s promocijo in spoštovanjem teh zavez," so zapisali v izjavi.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil sodbo ter izrazil upanje, da bo prispevala k nadaljnjemu napredovanju regije "na poti miru in sprave".

V izjavi je izpostavil, da sodba kaže, "da vladavina prava deluje in da odgovorni za vojne zločine zanje odgovarjajo". Spomnil je, da je Nato pomagal pri končanju vojne v BiH, "tega temnega poglavja v zgodovini Evrope".

Poudaril je, da je Zahodni Balkan strateškega pomena za zavezništvo, ki je v zadnjih 20 letih pomagala pri gradnji stabilnosti v regiji. "Prihodnost Zahodnega Balkana vidimo v povezovanju in članstvu v evroatlantskih povezavah za tiste, ki to želijo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Reuters
Mladić, ki je zaradi teže zločinov znan tudi kot balkanski klavec, odgovornost zanika.

Kurz o dolgu žrtvam

Sodbo Mladiću sta pozdravili tudi nemška in avstrijska vlada. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz jo je označil kot "pomemben nadaljnji korak" pri soočenju z vojnimi zločini na območju nekdanje Jugoslavije. Izpostavil je pomen tega, da bodo vse strani spoštovale sodbo.

Podobno so sporočili tudi z nemškega zunanjega ministrstva. Poudarili so, da bo nemška vlada nadaljevala s prizadevanji za utrditev mednarodnega prava in mednarodnega kazenskega prava. Izpostavili so, da mora mednarodna skupnost zagotoviti, da bodo odgovarjali odgovorni za najhujše vojne zločine. "To smo dolžni žrtvam," so poudarili. 

Nekdanji poveljnik obrambe razočaran

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da je dosmrtni zapor primerna kazen za Mladića glede na njegovo vlogo med vojno. Spomnil je, da zaradi obsežnosti primera proti Mladiću vojni zločini, ki jih je kot poveljnik nekdanje JLA storil na Hrvaškem, niso bili del obtožnice.

Plenković je novinarjem v saboru povedal, da je hrvaška vlada prejela informacijo o sodbi Mladiću. "Menimo, da je bila sodba primerna glede na vse, v čemer je bil Mladić udeležen," je dejal hrvaški premier.

Obžaloval je, ker v sodbi niso omenili nekdanjega državnega vrha Srbije, kot tudi dejstvo, da v obtožnico proti Mladiću niso bili uvrščeni zločini, ki jih je storil na Hrvaškem. Po njegovem mnenju Mladićevih zločinov na Hrvaškem niso obravnavali na haaškem sodišču zaradi obsežnosti predmeta. Dodal je, da bi bilo treba hrvaško tožilstvo vprašati, zakaj ni bilo obtožnice proti Mladiću na Hrvaškem.

Na Hrvaškem imajo Mladića odgovornega predvsem za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratne JLA in srbskih upornikov 18. novembra 1991 umorili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Poveljnik napadalcev je bil takratni polkovnik JLA Ratko Mladić. Zločin se je zgodil istega dne, ko je srbska vojska zasedla Vukovar.

Nekdanji poveljnik obrambe Škabrnje Marko Miljanić je danes izjavil, da zanj dosmrtni zapor za Mladića "ne pomeni nič", ker ni bil obsojen tudi za zločine na Hrvaškem, je poročal hrvaški radio.

Miljanić je za hrvaško tiskovno agencijo Hino izrazil sočutje z žrtvami Srebrenice in dejal, da je zadovoljen, ker so v BiH vsaj na nek način dobili zadoščenje. Hkrati ne more dojeti, je dejal, zakaj hrvaško pravosodje ni storilo ničesar, da bi Mladiću sodili za zločine na območju Zadra in Šibenika. Kot je poudaril, so Mladiću po vojaških operacijah na Hrvaškem leta 1991 podelili čin generala JLA.

Vučić: Danes ni dan za veselje niti za žalost

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča niso presenečeni.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da ni presenečen, razsodbe, ki ni pravnomočna, pa kot predsednik države ne more komentirati. Državljane Srbije je pozval, naj raje gledajo v prihodnost in razmišljajo o tem, kako bodo živeli njihovi otroci ter kako bodo ohranili mir in stabilnost v regiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Danes ni dan za veselje niti za žalost, temveč za to, da pogledamo, kakšno prihodnost si želimo," je dejal.

Na novinarsko vprašanje o kaznovanju odgovornih za zločine nad Srbi pa je Vučić dejal, da dejstvo, da tisti, ki so ubijali srbske žrtve, niso odgovarjali, ne sme opravičevati "zločinov, ki so jih zagrešili nekateri s srbskim imenom in priimkom".

Tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je danes na obisku na Norveškem, je dejala, da razsodba za srbski narod ni presenečenje. Tako kot Vučić je prepričana, da se morajo Srbi zdaj obrniti v prihodnost, da bi končno prišli do stabilne države.

Podpredsednik srbske vlade Rasim Ljajić pa je opozoril, da je treba v luči razsodbe preprečiti nov val etnične nestrpnosti. "Dokler bo javnost v regiji razdeljena v navijaške tabore, ne bo prišlo do resničnega soočenja s preteklostjo in zločini, ki so se zgodili v začetku 90. let," je dejal.

Vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj je medtem ocenil, da je haaško sodišče danes sprejelo "politično sodbo, uperjeno proti srbskemu narodu, ki je sodeloval v vojni, deloma tudi proti Srbiji, najbolj pa proti Republiki srbski".