Sodba

Kriv je! Mladić bo preostanek življenja preživel v zaporu

T.L.
22. 11. 2017, 10.44
Posodobljeno: 22. 11. 2017, 12.11
Deli članek:

V Haagu so izrekli kazen Ratku Mladiću. Brez ekscesov v dvorani ni šlo in Mladić je sodbo pričakal v ločenem prostoru.

Reuters
Pred izrekom sodbe je bil Mladić dobro razpoložen.

Ob 10. uri se je na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začelo branje sodbe bivšemu poveljniku bosanskih Srbov, generalu Ratku Mladiću. Bremenijo ga odgovornosti za ene najhujših vojnih zločinov po 2. svetovni vojni v Evropi: genocida v Srebrenici in obleganja Sarajeva med vojno v BiH. Mladić v dvorani povsem mirno posluša branje razsodbe, ki jo bere sodnik Alphons Orie. Sicer pa se je Mladić v vseh točkah obtožnice izrekel za nedolžnega.

11.56 Začel se je izrek kazni po posameznih točkah obtožnice. Zločini, ki so bili zagrešeni, spadajo med najhujše, je povedal svet pred izrekom. Spoznali so ga za krivega v desetih od enajstih točk obtožnice, med drugim tudi za genocid in zločine proti človečnosti. Izrekli so mu dosmrtni zapor.

11.30 Visok krvni tlak pa Mladića očitno ni oviral pri razgrajanju in vpitju. Ker sodnik ni želel prekiniti branja sodbe, je Mladić vstal in se po dvorani drl "to je laž". Sodnik ga je opozoril, naj se umiri in se usede, vendar je Mladić nadaljeval z razgrajanjem, zato je sodnik odločil, da ga iz dvorane odstranijo. Sledila je krajša prekinitev. Mladić lahko v ločenem prostoru spremlja branje razsodbe, na voljo mu je tudi zdravniška oskrba.

11.28 Poteka razprava o tem, kako visok je pritisk Ratka Mladića. Njegov zagovornik trdi, da je Mladić zelo razburjen in da je pritisk tako visok, da je "na robu smrti". Sodnik je Ivetićevo prošnjo zavrnil, saj so se pri odločitvi zanašali na zdravniško mnenje.

11.15 Televizija N1 poroča, da ima Mladić zdravstvene težave in da je v teku zdravniški pregled.

Reuters
Žrtve in njihovi svojci spremljajo branje sodbe v Spominskem centru Potočari blizu Srebrenice.

10.41 Sodnik je odredil premor, saj je moral Mladić oditi na stranišče.

10.35 Svet je zaključil, da so povzročitelji nameravali uničiti bosanske muslimane v Srebrenici. Potrjujejo,da se je genocid zgodil tudi proti muslimanom v okolici Srebrenice.

10.30 "Vem, da sem nedolžen. Z mano lahko delajo, kar hočejo, ampak duše mi ne morejo vzeti," so Mladićeve besede, ki jih je po poročanju Večernjih novosti izrekel družini, ki ga je obiskala v torek zvečer. 

10.20 Naslednja točka je genocid v Srebrenici. Z analizo je svet ugotovil, da so pripadniki Vojske Republike srbske (VRS) zagrešili genocid, poboje, pregone, iztrebljanje muslimanov v Srebrenici.

Profimedia
Mladenič se je med svojce žrtev genocida pomešal z zastavo Republike srbske. Prišlo je do prerivanja, vmešala se je policija.

10.20 Prva točka obtožnice je genocid v šestih občinah v BiH, ki ga svet kljub posameznim zločinom ni potrdil. Svet je potrdil, da je bilo v njih ubito večje število Hrvatov in bosanskih muslimanov - vse to s ciljem "eliminacije" prebivalstva. 

10.10 Svet je potrdil, da so bili zločini proti človečnosti zagrešeni v občinah Banja Luka, Bijljina, Foča, Ključ, Bijeljina, Kotor Varoš, Ključ, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac in Vlasenica. Ob tem so našteli več zločinov, v katerih so bili ubiti civilisti, izpostavili so tudi nehumane pogoje v taboriščih.

Profimedia

10.05 Razpravni svet je zasedal 530 dni in zaslišal 592 prič ter obravnavali več kot 10.000 dokumentov z dokazi, je povedal sodnik Orie. Povzel je tudi glavne točke obtožnice. Pred sodbo dvorano so zbrani Mladićevi nasprotniki in svojci žrtev.

Profimedia
Pred sodiščem so se zbrali ljudje.