Pričakovana poteza

Še en korak k odstranitvi večnega diktatorja Roberta Mugabeja

G.G./STA
19. 11. 2017, 13.11
Posodobljeno: 19. 11. 2017, 13.16
Deli članek:

Zimbabvejska vladajoča ZANU-PF je po dnevih negotovosti odstavila Roberta Mugabeja s položaja predsednika stranke.

Profimedia
Pred dnevi so Mugabeju dovolili, da je podeljeval diplome.

Za novega predsednika stranke so imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja.

Stranka se je na izrednem srečanju danes sešla, potem ko je več sto tisoč ljudi v soboto preplavilo ulice Harareja, ki so slavili Mugabejev odhod z oblasti po 37 letih.

Pogajanja o odstopu

Mugabe je od srede, ko je oblast v državi prevzela vojska, v hišnem priporu. Odstop s položajev predsednika države in stranke 93-letnik vztrajno zavrača. V minulih dneh so zato z njim potekala intenzivna pogajanja.

Še pred odločitvijo ZANU-PF o odstavitvi Mugabeja s čela stranke se je v Zimbabveju tudi danes krepil pritisk na ostarelega predsednika, naj odstopi. Ob tem mu je hrbet obrnilo vse več dosedanjih podpornikov, kot sta podmladek ZANU-PF in veterani osvobodilne vojne.

"Zahtevamo izključitev gospe (Grace) Mugabe iz stranke ter pozivamo predsednika Mugabeja, naj odstopi s položajev predsednika stranke in republike," je v sporočilu za javnost zapisal vplivni podmladek ZANU-PF, Liga mladih. "Ostareli predsednik si bo tako lahko odpočil," so dodali. Liga mladih je doslej podpirala Grace Mugabe kot naslednico svojega soproga.

Liga mladih je danes tudi odločno obsodila nedavno odstavitev podpredsednika države Emmersona Mnangagwe in njegovo izključitev iz stranke. Zahtevali so njegovo "takojšnjo vrnitev" na položaj in v ZANU-PF.

Da bi moral Mugabe odstopiti še danes, je pozval tudi vodja vplivnega zimbabvejskega združenja veteranov osvobodilne vojne Chris Mutsvangwa. "Najbolje bi bilo, da bi se odpovedal položaju. Če tega ne bo storil, bi morala zadevo danes končati vojska," je dejal novinarjem.