Udar

"Gucci Grace" pobegnila iz države?

T.L.
15. 11. 2017, 15.30
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 15.38
Deli članek:

Čeprav naj bi bila v hišnem priporu skupaj z možem, pa naj bi politično ambiciozni in ekstravagantni prvi dami Zimbabveja uspelo pobegniti v Namibijo.

Reuters
Grace je imela še velike politične načrte.

Ob boku trditvam, da je vojska v Zimbabveju izvedla udar brez prelivanja krvi in da je vojska dejala, da so v priporu zadržali predsednika Roberta Mugabeja in njegovo ženo Grace, iz Zimbabveja prihajajo informacije, da je Grace Mugabe iz države pobegnila. Zatekla naj bi se v Namibijo, kako pa ji je to uspelo, pa zaenkrat ni znano. Mugabe pa naj bi še vedno bil v hišnem priporu na domu na obrobju glavnega mesta.

Reuters
Mugabe naj bi za svojo naslednico izbral svojo ženo.

Prva dama je tudi prva zapravljivka

Grace Mugabe je stara 52 let, zaradi njenega ekstravagantnega načina življenja in zapravljanja denarja pa ima med kritiki več vzdevkov: "nora ženska", “Prva Zapravljivka" in "Gucci Grace". Najprej je bila Mugabejeva tajnica, 

ko je bil še poročen s prvo ženo Sally njegova ljubica, leta 1996 pa sta se poročila. Skupaj imata sina in hči.

Medtem ko njeni sodržavljani živijo v revščini, naj bi prva dama, ljubiteljica luksuznih modnih znamk, med obiskom v Parizu zapravila vrtoglavih 75.000 angleških funtov.
Za nepremičnine v Južni Afriki naj bi zapravila ogromne količine denarja, med drugim je odštela 4 milijone funtov za hišo na obrobju Johannesburga.

Grace, ki je od moža mlajša 41 let, je zelo močno vpletena v politiko in je tudi vodja ene od frakcij vladajoče stranke Zanu-PF. Svojih ambicij v politiki ne skriva in njene moči so (bile) usmerjene v to, da bi na predsedniškem položaju nasledila 93-letnega Mugabeja. Dolga leta je nekdanja Mugabejeva tajnica tudi veljala za njegovo najverjetnejšo naslednico. Tu se najverjetneje tudi skriva srž trenutnih dogodkov v državi in vojaškega prevzema oblasti, saj so se v zadnjem času odnosi med Grace in minuli teden odstavljenim zimbabvejskim podpredsednikom Emmersonom Mnangagwom močno zaostrili. Poročali smo, da se je Mnangagwa danes vrnil iz Južne Afrike, kamor se je zatekel po odstavitvi, stranka Zanu-PF pa trdi, da ga je vojska tudi postavila za začasnega predsednika. Tako iz vrst opozicije kot tudi vladajoče stranke prihajajo informacije, da je glede na razvoj dogodkov jasno, da je Mugabe predsednik le še na papirju.  

Kdo dejansko stoji v ozadju menjave udara, v katerem se ni prelila kri, pa ni znano. Vladni vir je za agencijo Reuters dejal, da naj bi vojska pridržala tudi finančnega ministra Ignatiusa Chomba, za katerega je bilo znano, da je bil človek Grace Mugabe. 

Razdrobljena zimbabvejska opozicija dejanja vojske javno ni obsodila. Eden od vidnejših vodij opozicije je po poročanju britanskih medijev dejal, da se "odvijajo številni pogovori" in da je z opozicijo v stik stopila vojska, s katero zdaj potekajo dogovori o oblikah prehodne vlade po Mugabejevem umiku. Tovrstni pogovori in pogajanja naj bi po besedah drugega opozicijskega politika "z določenimi ljudmi znotraj vojske" potekali "že mesece".