Republikanski kandidat za senatorja

Vplivni politik jo je odpeljal na odročen kraj in jo začel grabiti

G.G./STA
14. 11. 2017, 07.20
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 09.49
Deli članek:

Nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Alabame Roya Moora, ki kandidira za zveznega senatorja, je nekdanja natakarica iz Alabame obtožila spolnega napada.

Profimedia
To je že peta ženska, ki Moora obtožuje, da jo je zalezoval kot mladoletno. Moore vse zanika.

Vodstvo republikancev zaradi afere želi, da Moore odstopi od senatne kandidature, v Beli hiši pa preigravajo številne kombinacije, ki se lahko celo izkažejo koristne za ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Začelo se je januarja letos, ko je Trump na položaj pravosodnega ministra imenoval senatorja iz Alabame Jeffa Sessionsa. Na njegov položaj je bil začasno imenovan Luther Strange, vendar pa zakoni Alabame določajo, da so potrebne nadomestne volitve. Strangea je za republikansko nominacijo izzval Moore, ki je bil brez dela po še drugi odstavitvi s položaja predsednika vrhovnega sodišča Alabame, ki je voljen. Prvič so ga odpustili, ker ni hotel odstraniti spomenika z desetimi božjimi zapovedmi iz avle vrhovnega sodišča Alabame. Njegovi sodržavljani so ga znova izvolili na položaj, s katerega so ga odstavili še drugič, tokrat zato, ker je zavračal upoštevanje odločitve vrhovnega sodišča ZDA o legalizaciji istospolnih porok.

V navezi z nekdanjim Trumpovim političnim strategom Stevom Bannonom se je podal v senatno kandidaturo in premagal Strangea, ki ga je podpiral Trump skupaj s celotnim republikanskim senatnim vodstvom.

Prve obtožbe

Pred tednom dni pa je časnik Washington Post objavil izpoved ženske, ki jo je Moore v 70. letih prejšnjega stoletja kot 32-letni tožilec Alabame otipaval. Isti članek navaja še tri tedaj najstnice s katerimi je "hodil na zmenke" oziroma si je to domišljal.

Moore je odločno zanikal obtožbe, grozil s tožbo časopisu in ženskam, vendar pa se v intervjuju na prijateljski televiziji Fox News porazno obnesel, ko je hkrati zanikal neprimerne odnose, obenem pa se hvalil, da je hodil na zmenke z veliko mladimi puncami.

V ponedeljek pa je Beverly Young Nelson dejala, da jo je spolno napadel, ko jo je kot 16-letno srednješolko peljal zvečer domov iz službe. Honorarno je delala kot natakarica in v joku je na novinarski konferenci povedala, da jo je tedaj več kot 30-letni tožilec odpeljal na odročen kraj, zaklenil avtomobil ter se spravil nanjo. Grabil jo je po vsem telesu in ji pritiskal glavo na mednožje. Ker se je krčevito upirala je čez čas odnehal, vrgel iz avtomobila in zagrozil naj bo tiho, ker ji smrklji ne bo nihče verjel. Povedala je družini in znancem, vendar si nihče ni upal ukrepati.

Nelsonova trdi, da je lani volila Trumpa in njene obtožbe nimajo politične narave. Moore je odgovoril, da gre za lov na čarovnice.

Njene obtožbe so bile dovolj, da je predsednik republikanskega senatnega odbora za volilne kampanj, senator iz Kolorada Cory Gardner kolege pozval, da v primeru Moorove zmage na volitvah 12. decembra glasujejo za njegovo izključitev iz senata, ker verjame, da ženske pogumno govorijo resnico in da Moore ni primeren za senatorja z etičnega in moralnega vidika.

Iskanja izhoda v sili

Republikance v Washingtonu grabi panika in iščejo izhod. Eno možnost vidijo v tem, da na volitvah zmaga demokrat Doug Jones, ki do obtožb o nadlegovanju ni imel nobenih možnosti sedaj pa v nekaterih anketah že vodi.

Republikanci bi potem imeli v senatu le še en glas večine, kar pa bi bilo zanje bolje kot zapravljanje dragocenega časa s prepiri okrog Moora. Sprejeti morajo davčno reformo, sicer bodo šli prihodnje leto pred volivce praznih rok.

Druga rešitev je izključitev, ki jih je bilo doslej v zgodovini senata le 15 in 14 od tega zaradi opredelitve za konfederacijo v državljanski vojni.

Tretja možnost je kandidatura Stranga ob Moorovi, vendar bi morali volivci njegovo ime sami vpisati na glasovnice.

Četrta možnost, ki jo preučujejo v Beli hiši pa je, da Trump odstavi Sessionsa s položaja pravosodnega ministra, guvernerka Alabame pa ga takoj imenuje nazaj v senat.