Znanost

VIDEO: Znanstveniki bi lahko poskušali klonirati mladiča jamskega leva

lt
13. 11. 2017, 18.20
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 19.05
Deli članek:

Mladič, ohranjen v permafrostu, je v odličnem stanju.

Profimedia
Računalniška rekonstrukcija jamskega leva.

Ostanki mladiča jamskega leva, ki je pred približno 50.000 leti poginil zaradi zmrzali, so tako dobro ohranjeni, da bi ga znanstveniki lahko poskušali klonirati.

Fosil mladiča je v sibirski Yakutiji odkril lokalni prebivalec Boris Berezhnov, njeogovo odkritje pa so znanstveniki obelodanili prejšnjo sredo. Čeprav trenutno še ni znano, kako je mladič umrl, so znanstveniki prepričani, da je bil v času svoje smrti star dva meseca in pred tem ni utrpel kakšnih poškodb.

Ob tem so sporočili še, da je mladič živel dolgo pred koncem poslednje ledene dobe, ki je tudi bila prelomna točka za izumrtje jamskih medvedov. Dobro ohranjenost fosiliziranega bitja pripisujejo permafrostu, ki je prekril mladiča in njegovo truplo ohranjal v stanju nenehne zamrznjenosti.

Zamrznjeno miš so že uspešno klonirali

Glede na to da so znanstveniki leta 2008 uspešno klonirali mrtvo miš, ki je bila zamrznjena 16 let, se sedaj nadejajo, da bi bilo isto tehnologijo mogoče uporabiti tudi v tem primeru. Kljub temu, da je razlika v letih med obema primeroma ogromna, se znanstveniki nadejajo, da bi lahko bilo kloniranje levjega mladiča povsem mogoče.

Največja ovira namreč ni tehnična, temveč moralna. Kloniranje davno izumrlih živali se morda res sliši kot navdušujoča ideja, vendar se pri tem odpira vprašanje, kako bi njihov obstoj vplival na okolje. Temu pa sledi še logično vprašanje, na kak način bi te živali izpustil v divjino.

Ni prvo tovrstno odkritje

Nedaleč stran od tega najdbišča so leta 2015 odkrili dva mladiča iste vrste, ki pa nista bila starejša od treh tednov. V tem drugem primeru so znanstveniki s pomočjo računalniške tomografije v njunih želodcih odkrili materino mleko.