Ocene

Kitajska bo do leta 2020 uvedla sistem točkovanja državljanov

mv
12. 11. 2017, 08.00
Deli članek:

Kitajska vlada uvaja sistem točkovanja za vse državljane. Človekoljubne organizacije in nasprotniki oblasti v Pekingu so zgroženi. Načrt je trenutno v preizkusni fazi, leta 2020 pa bo začel veljati za vse.

arhiv
Kitajska komunistična partija je zadela dve muhi na en mah. Okrepila bo nadzor nad državljani, gospodarstvo pa bo dobilo nov zagon.

Ne, to ni odlomek iz kakšne Orwellove ali Huxleyjeve distopije, to je resnični plan kitajske vlade, ki vzbuja strah in zaskrbljenost. Mnogi namreč menijo, da bi takšen sistem v prihodnosti lahko začele uporabljati tudi druge države, celo na Zahodu. Kitajski predsednik Xi Jinping se že nekaj časa zavzema za ustvarjanje skladne družbe, do katere želi priti skozi sistem točkovanja državljanov. Kitajska vlada je tako že leta 2014 mesto Rongcheng v provinci Shandong spremenila v laboratorij, v katerem izvaja svoj socialni eksperiment. Zadovoljni z rezultatom so Kitajci poskusili v še nekaterih drugih mestih, do leta 2020 pa nameravajo v svojo »uravnilovko« vključiti vse državljane.

Kako deluje uravnilovka prihodnosti?

Na začetku bo vsak državljan imel tisoč točk, potem pa se bodo glede na vedenje točke prištevale oziroma odštevale. Do konca leta 2019 bodo v skladu z načrtom vlade združene vse javne in zasebne baze podatkov. Kaj to pomeni? Izražanje mnenj na družbenih omrežjih, sosedski prepir, zamujanje pri plačevanju računov in davkov in denimo prometni prekrški bodo povzročili zmanjšanje socialnega kapitala posameznika. »Če prevozim rdečo luč, mi odvzamejo točke. Če ste udeleženi v pretepu, takoj pridete na črni seznam. Če prebivalci niso zadovoljni z določeno javno storitvijo, se lahko pritožijo,« pojasnjuje eden od zaposlenih v kitajski javni upravi. »Najboljša ocena je AAA, potem AA, sledi A in tako dalje. Najslabša ocena je D, kar pomeni, da imate 599 točk,« razlagajo na Kitajskem. Če prebivalci, ki sodelujejo v programu, želijo izvedeti svojo trenutno oceno, pokličejo na občinsko upravo in ta jim postreže s podatki.

Tombola! Nadzor in dobiček

Aktivisti za človekove pravice, kritiki režima in intelektualci se bojijo, da bo sistem služil predvsem poostrenemu nadzoru prebivalcev, zatiranju svobode govora in ustrahovanju. Toda ne gre samo za to. Uvedba merjenja družbenega ugleda prinaša tudi velike dobičke zasebnim podjetjem, ki so dobila licenco za razvoj algoritma. Med njimi so kitajski tehnološki giganti, kot so China Rapid Finance, Alibaba Group Holding LTD ter podjetje Tencent, ki je razvilo platformo WeChat z 850 milijoni uporabnikov. Podrobnejši vpogled v korporativno mrežo razkriva tudi nekatere povezave s partnerji iz Tajske, Indije in seveda Združenih držav Amerike, ki si ob tem obetajo delež enormnih dobičkov.

arhiv
Veliko Kitajcev se je prostovoljno javilo za sodelovanje v programu.